Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU globális egyezménnyel előzné meg az újabb világjárványokat


Halárusok a kínai Vuhanban 2020. december 7-én
Halárusok a kínai Vuhanban 2020. december 7-én

Globális megállapodást szorgalmaz az Európai Unió az újabb világjárványok megakadályozása érdekében: egyebek mellett betiltanák a vadpiacokat, illetve elősegítenék az új vírusok bejelentését.

Névtelenséget kérő illetékesek arról tájékoztatták a Reuters hírügynökséget, hogy az ügyben szerdán fognak először összeülni a nemzetközi tárgyalók, hogy egyeztessenek az esetleges szerződésről.

A cél, hogy augusztusig tető alá hozzanak egy előzetes megállapodást, Brüsszelnek azonban eddig nem sikerült teljes mértékben maga mellé állítania az Egyesült Államokat és több más jelentős országot. Egyes szereplők, például Brazília ugyanis inkább egy jogi kötőerővel nem bíró egyezményben lennének érdekeltek.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 2020 novemberében tett javaslatot egy hasonló szerződésre, de szóvivője most azt mondta, hogy nincs friss közlendőjük. Az amerikai Fehér Ház sem reagált egyelőre a sajtó megkeresésére.

A legtöbb szakértő által elfogadott elmélet szerint az új típusú koronavírus egy egzotikus állatokat is kínáló piacon terjedt át az emberre a kínai Vuhanban. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eleinte dicsérte Pekinget, amiért gyorsan értesítést küldött az új fertőzés megjelenéséről, Washington azzal vádolta a kínai hatóságokat, hogy információkat tartanak vissza a járvány eredetére vonatkozóan.

Ez lehet az utolsó esély a Covid eredetének megismerésére?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

Félnek a következményektől

Az Európai Unió a tervezett megállapodásban egyebek mellett előírná a vadpiacok fokozatos bezárását, valamint bizonyos ösztönzőkkel tenné hatékonyabbá az új vírusok és variánsok mielőbbi bejelentését.

Tavaly több dél-afrikai országgal szemben is utazási korlátozásokat rendeltek el, miután a térségben azonosították először a kór omikron-változatát. Többen attól tartanak, hogy megfelelő ösztönzők hiányában az ilyen következmények eltántoríthatnak egyes államokat attól, hogy a jövőben pontos adatokat közöljenek az esetleges járványkitörésekről.

A Reutersnek nyilatkozó egyik EU-s tisztségviselő elmondta, hogy biztosítékokat fogadhatnának el a gyógyszerekkel és oltóanyagokkal való ellátásra vonatkozóan, ami nagy nehézséget okozott a szegényebb országok számára az elmúlt években. Az új vírusokat azonosító és bejelentő államok azonnali támogatásban részesülhetnének, akár orvosi felszerelések formájában is.

A szerdai tárgyalásokon egy-egy ország képviseli a világ főbb régióit: Brazília, Dél-Afrika, Egyiptom, Hollandia, Japán és Thaiföld vesz részt az egyeztetésen.

Amennyiben sikerül megegyezésre jutni, a szerződést a tervek szerint 2024 májusában írhatják alá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG