Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamis oltási igazolások, kamutesztek – megszólalt a kamara és a teniszszövetség


Sajtóhírek szerint a teniszszövetség tagjai a tavaly novemberi Davis-kupa-világdöntő előtt kaptak névre szóló teszteredményt teszt nélkül
Sajtóhírek szerint a teniszszövetség tagjai a tavaly novemberi Davis-kupa-világdöntő előtt kaptak névre szóló teszteredményt teszt nélkül

Felfüggesztette a Semmelweis Egyetem azt a keretorvost, aki vizsgálat nélkül állított ki negatív PCR-teszteket a Magyar Tenisz Szövetség tagjai számára. A Magyar Orvosi Kamara közölte, megteszi a szükséges és jogszerű etikai lépéseket.

A Magyar Tenisz Szövetség február 3-án jelentette be, hogy belső vizsgálatot indított koronavírustesztekkel való esetleges visszaélésekkel kapcsolatban. A szervezet közleményében azt írta, hogy az elmúlt 48 órában tudomásukra jutott: alapos a gyanú, hogy visszaélések történhettek a Covid–19-vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban, ezekben a visszaélésekben pedig a szövetség egyes sportolói, edzői és munkavállalói is érintettek.

„Az elnökség határozatban utasította az ellenőrzőbizottságot, hogy vizsgálja meg, hogy a szövetséggel kapcsolatban álló versenyzők és sportszakemberek (2021-es évi) Covid-tesztelése során valóban történhetett-e bármilyen visszaélés, okkal merül-e fel a szabálytalanság gyanúja” – fogalmaztak az MTI-hez eljuttatott és a Huntennis.hu portálon is olvasható közleményben.

A közlemény szerint az elnökség felhívta a főtitkárt, hogy haladéktalanul folytassa le a szükséges fegyelmi eljárásokat, az elnököt pedig arra kérte, hogy az alapos gyanúra való tekintettel tegye meg a szükséges büntetőfeljelentést ismeretlen tettes vagy tettesek ellen. Az ígérték, hogy a vizsgálat eredményeiről tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Kamutesztekkel a Davis-kupára

Közben az egyik érintett megmutatta az RTL-nek azt a leletet, amelyet 2021 novemberében kapott, és amelyen a leletet kiállító orvos neve is látszik. A 168 Óra azt írja, a teniszszövetség egyik dolgozója egy tavaly nyári e-mailben tudatta a szülőkkel, hogy gyereküknek teszt nélkül állítják ki a PCR-eredményt.

A szövetség tagjai a tavaly novemberi Davis-kupa-világdöntő előtt kaptak névre szóló teszteredményt teszt nélkül.

A Semmelweis Egyetem orvosa állította ki a hamis igazolásokat

A szövetség közleményével egy napon, vagyis február 3-án a Semmelweis Egyetem bejelentette, hogy felfüggesztette annak az orvosnak a munkavégzését, aki hamis PCR-teszteket állított ki a Magyar Tenisz Szövetség számára.

Az egyetem közölte azt is, hogy az intézmény rektora azonnali hatósági eljárást kezdeményezett és belső vizsgálatot indított, miután egy intézményi rutinellenőrzésen kiderült, hogy az egyetem nevében több esetben úgy állítottak ki negatív PCR-leletet a szövetség tagjainak, hogy az intézmény laborja nem vizsgálta az adott mintákat.

A belső eljárás lezárását követően az egyetem a leleteken is szereplő – időközben szakvizsgát tett – orvos munkavégzését felfüggesztette, valamint a Magyar Tenisz Szövetség keretorvosi tevékenységére vonatkozó, úgynevezett „további jogviszony létesítése és fenntartása tárgyában” kiadott engedélyét 2022. február 1-jén visszavonta, így az orvos a továbbiakban nem láthatja el ezeket a feladatait sem.

Lépéseket jelentett be a Magyar Orvosi Kamara is

A szakmai szervezet elnöksége közleményben ítélte el az ilyen, az orvosi esküvel és hivatással ellentétes cselekedeteket, és közölte, meg fogja tenni a szükséges és jogszerű etikai lépéseket az elkövetőkkel szemben.

Mint írják, megdöbbentőnek tartják, hogy miközben a Covid–19-járvány több mint negyvenegyezer magyar életét követelte, és már második éve hatalmas terhelést okoz az egészségügy dolgozóinak, vannak olyan kollégák, akik anyagi vagy egyéb érdekből hamis oltási igazolást, hamis teszteredményt adnak ki.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG