Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU javaslatot tett az orosz kőolaj importjának betiltására


Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója Kijevben 2022. április 8-án
Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója Kijevben 2022. április 8-án

Az Európai Bizottság bejelentette immár hatodik, Oroszországgal szembeni szankciós csomagját, amelynek keretében javaslatot tettek a kőolajimport fokozatos embargójára, több tévécsatorna betiltására és a Sberbank kizárására a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

Az intézkedések, amelyeket még az EU-tagállamok kormányainak is jóvá kell hagyniuk, elemzők szerint vízválasztónak számítanak az orosz energiahordozóktól jelentős függőségben lévő közösség számára.

Oroszország kegyetlen ukrajnai háborúja, a civilek tömeges lemészárlását bizonyító képek napvilágra kerülése nyomán az utóbbi hetekben enyhült az ellenállás azzal szemben, hogy olyan korlátozásokat rendeljenek el, amelyek az Európai Unió gazdaságai számára is fájdalmasak.

Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke kijelentette: „Vlagyimir Putyinnak nagy árat kell fizetnie brutális agressziójáért. (…) Ma javaslatot teszünk az orosz kőolaj teljes európai betiltására” – közölte, hozzátéve, hogy megpróbálják minimálisra csökkenti a blokkra gyakorolt negatív hatásokat.

A tervezet értelmében a nyersolaj behozatalát hat hónapon belül, a finomított olajtermékekét pedig az év végéig számolnák fel.

Szerda reggel mintegy három százalékkal, hordónként 108 dollár fölé emelkedett a Brent-olaj ára.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már korábban embargót rendelt el az orosz kőolaj importjára, igaz, a két országnak viszonylag elenyésző a kitettsége, szemben az Európai Unió számos tagállamával. Moszkva hatalmas bevételre tesz szert a szénhidrogének szállításából, az orosz kőolajexport több mint felét a Nyugat vásárolta fel eddig.

„Kezelni fogjuk függőségünket az orosz olajtól. Legyünk világosak: ez nem lesz egyszerű, mivel egyes tagállamoknak erős a függőségük, de egyszerűen muszáj megtennünk” – fogalmazott von der Leyen.

Magyar bot a küllők között?

A várakozások szerint a huszonhét EU-tagország már a héten elfogadhatja a javaslatot, de sok elemző úgy gondolja, hogy a magyar kormány még keresztbe tehet.

„Semmilyen tervet vagy garanciát nem látunk arról, hogy milyen lenne egy átmeneti időszak a jelenlegi javaslatok alapján, és hogy Magyarország energiabiztonságát miként garantálnák” – emelte ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel agytröszt munkatársa kockázatosnak minősítette a fokozatos embargót. „Rövid távon magasak maradhatnak az orosz bevételek, miközben az európai uniós és a globális gazdaság negatív következményekkel nézne szembe a magasabb árak miatt – nem is beszélve a földgázellátással kapcsolatos megtorló intézkedések kockázatáról” – mutatott rá.

Moszkvaiakat kérdeztünk arról, hogy szerintük mikor lesz vége a háborúnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:32 0:00

Az újabb szankciók keretében kizárnák a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből a legnagyobb orosz pénzintézetnek számító Sberbankot. „Ez megszilárdítja az orosz pénzügyi szektor teljes elszigetelését a globális rendszertől” – figyelmeztetett az Európai Bizottság elnöke.

Emellett vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtanak újabb magas rangú orosz tisztségviselőket, ám egyelőre nem közölték az érintettek listáját, valamint betiltanak több állami televíziós csatornát az EU-ban, köztük az RTR-Planetát és az R24-et.

Ursula von der Leyen végül javaslatot tett egy későbbi ukrajnai újjáépítési csomagra is, mondván, hogy a komoly pusztítást elszenvedő országnak több százmilliárd euróra lesz szüksége. „Végső soron ez ki fogja kövezni az utat Ukrajna Európai Unión belüli jövője számára” – vélekedett.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG