Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU lakosságának akár nyolcvan százaléka is elkaphatta a koronavírust


Sztella Kiriakídisz sajtótájékoztatója Brüsszelben 2021. január 27-én
Sztella Kiriakídisz sajtótájékoztatója Brüsszelben 2021. január 27-én

Az Európai Bizottság becslése szerint a huszonhét tagállam népességének hatvan-nyolcvan százaléka kaphatta el eddig a koronavírust.

A járvány jelenlegi szakaszában a brüsszeli testület szerint fontos lenne felpörgetni az oltatlanok és a gyerekek immunizációját, folytatni a célzott tesztelést, javítani az egészségügyi ellátórendszereket, továbbfejleszteni a vakcinákat, keményen fellépni az álhírek ellen, illetve biztosítani az Európai Unión belüli korlátozásmentes utazást.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért is felelős uniós biztos közölte, hogy hivatalosan a teljes lakosság mintegy harminc százalékának lett eddig pozitív valamikor a vírustesztje, azonban számos fertőzöttről nem érkezett bejelentés, így a valós szám akár a 77 százalékot is elérheti, ami 350 millió embert jelent.

Bár a járvány jelenleg leszállóágban van a kontinensen, az Európai Bizottság figyelmeztetett, hogy a vírus nagy valószínűséggel tovább fog mutálódni, így a tagállamoknak készen kell állniuk arra, hogy szükség esetén gyorsan vissza tudjanak térni a vészhelyzeti üzemmódba.

Az EU-ban az öt és kilenc év közötti gyerekek körében 15 százalék alatti az oltottsági arány, míg a 15–17 éves korcsoportban hetven százalék felett van.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG