Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU legnagyobb pártja támogatja Ursula von der Leyen második ciklusát a bizottság élén


Ursula von der Leyen az EPP bukaresti kongresszusán 2024. március 7-én
Ursula von der Leyen az EPP bukaresti kongresszusán 2024. március 7-én

Az Európai Unió legnagyobb politikai pártja csütörtökön támogatásáról biztosította Ursula von der Leyen pályázatát második ötéves ciklusára az unió nagy hatalmú bizottságának élén.

Von der Leyent a június 6–9-i európai parlamenti választásokra készülő bukaresti kongresszusán jelölte a jobbközép Európai Néppárt. Az EP az EU egyetlen demokratikusan megválasztott intézménye. A romániai jóváhagyás nyomán Von der Leyen lett a biztos éllovas a 27 országból álló unió vezető posztjáért indulók között.

A júniusi voksolást követően várhatóan az EPP marad a legnagyobb pártcsoport az uniós törvényhozásban, de Von der Leyen kinevezéséhez még az EU-tagállamok vezetőinek jóváhagyására is szükség van. A 27 EU-ország vezetőinek csaknem fele az EPP tagja.

A kétnapos EPP-ülés csütörtöki zárásaként Von der Leyen a populisták várható felemelkedésére figyelmeztetett a közelgő uniós választáson, valamint Oroszország kísérletére „Ukrajna eltörlésére a föld színéről”.

„Békés és egyesült Európánkat korábban soha nem tapasztalt kihívások elé állítják a populisták, a nacionalisták, a demagógok, legyen szó a szélsőjobbról vagy a szélsőbalról – mondta. – A nevek eltérők lehetnek, de a cél ugyanaz. Le akarják taposni értékeinket és el akarják pusztítani Európánkat (…) az EPP ezt soha nem fogja hagyni.”

Amióta Von der Leyent 2019-ben az EU 450 millió polgárát képviselő bizottság elnökévé választották, számos válságon vezette át a közösséget. Ezek között volt Nagy-Britannia kilépése az EU-ból, a Covid–19-világjárvány és Oroszország Ukrajna elleni inváziója. Egy zöldmegállapodást is kezdeményezett azzal a céllal, hogy az EU 2050-re klímasemleges legyen.

Ehhez kapcsolódóan: Megnyílik a pénzcsap a lengyeleknek, lassan Magyarország lehet az egyetlen, aki nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Von der Leyen felhívta a figyelmet arra, hogy Európa igyekezett csökkenteni függését az orosz energiától, miután Vlagyimir Putyin elnök két évvel ezelőtt parancsot adott az ukrajnai háborúra.

„Ellenálltunk, amikor Putyin a piszkos szenével, olajával és gázával zsarolt bennünket. Megszabadultunk ettől a függőségtől – mondta. – Tömegesen fektetünk be a tiszta energiába. Európában most először több áramot termeltünk szélből és napból, mint gázból. Ez jó munkahelyeket teremt itthon, csökkenti az árakat és tisztítja a szennyezett környezetet. Ráadásul energiabiztonságot ad nekünk.”

2022-ben a szél- és a napenergia 22 százalékkal új rekordot ért el az EU villamosenergia-termelésében, először körözte le a húszszázalékos fosszilis gázt, és meghaladta a 16 százalékos szénenergiát is az energetikai agytröszt, az Ember friss áttekintése szerint.

Az EU mintegy 32.000 alkalmazottat foglalkoztató végrehajtó testülete felel a szakpolitikai törvényjavaslatokért a mezőgazdaságtól, az energiától és az egészségügytől kezdve egészen a közlekedésig. Felügyeli, hogy a tagországok betartják-e a világ legnagyobb kereskedelmi tömbjének alapját adó szabályokat. A bizottság emellett erőteljes trösztellenes szabályozóként is működik a tisztességes verseny biztosítása érdekében Európa-szerte.

Ehhez kapcsolódóan: Ursula von der Leyen védelmi biztosi posztot hozna létre második ciklusában

Az elmúlt években a bizottság jelentős hatalomra tett szert, különösen az EU közös erőfeszítéseinek irányításában arra, hogy a világjárvány idején csaknem félmilliárd európai polgár számára biztosítson védőoltásokat, és kezelje a járvány terjedésének leküzdésére irányuló intézkedések gazdasági következményeit.

Von der Leyen csapatának egyik tagját, a luxemburgi Nicolas Schmit foglalkoztatási és szociális jogi biztost választották meg múlt hétvégén Rómában a közgyűlés második legnagyobb csoportosulása, a szocialisták és demokraták vezető jelöltjévé.

Sem Von der Leyen, sem Schmit nem indul mandátumért a júniusi választásokon.

A jelölésüket már véglegesítő csoportok közül Terry Reintke német EP-képviselő és holland kollégája, Bas Eickhout vezeti majd a Zöldek listáját, Walter Baier osztrák politikus pedig az Európai Baloldalét.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG