Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ursula von der Leyen védelmi biztosi posztot hozna létre második ciklusában


Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója az Európai Parlament brüsszeli székházában 2024. február 21-én
Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója az Európai Parlament brüsszeli székházában 2024. február 21-én

Védelmi biztosi pozíciót hozna létre második ciklusában a kontinens haderőfejlesztése érdekében az Európai Bizottság újrázni kívánó elnöke.

Ursula von der Leyen közölte, hogy az új tisztség betöltőjének legfőbb feladata az európai védelmi ipari bázis megerősítése lenne.

„Az állampolgárok több Európát akarnak a védelem területén. Azt akarják, hogy többet ruházzunk be. Azt akarják, hogy jobban ruházzunk be. Azt akarják, hogy európai eszközökbe és okosabban ruházzunk be” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán új mumusa újra bejelentkezett a bizottsági elnökségre

Idén júniusban rendezik az európai parlamenti választásokat. Az ezt követő hónapokban áll majd fel az új Európai Bizottság.

Szakértők szerint egyelőre a jelenlegi elnök, a jobbközép Európai Néppárt várható jelöltje a favorit a brüsszeli testület vezetésére.

Az európai védelmi kapacitások fejlesztését az immár két éve húzódó ukrajnai háború és Donald Trump esetleges újraválasztása teszi különösen sürgetővé.

Ehhez kapcsolódóan: Európa vezetői elítélték Trump kijelentéseit Oroszországról és a NATO-ról

Az előző amerikai elnök nemrég úgy nyilatkozott egy kampányrendezvényén, hogy az Egyesült Államok az ő vezetése alatt nem védené meg egy orosz támadástól azon szövetségeseit, akik nem költenek eleget katonai kiadásokra, nem teljesítik a GDP két százalékát jelentő NATO-vállalásaikat.

Az európai fegyvergyártás felpörgetését célzó eddigi intézkedések ellenére még mindig nem épültek ki a szükséges kapacitások Ukrajna támogatásához és a készletek újratöltéséhez.

Ehhez kapcsolódóan: Egymillió tüzérségi lövedéket szállít az EU Ukrajnának

Az EU egyelőre nem tudott eleget tenni azon ígéretének sem, hogy márciusig egymillió tüzérségi lőszert szállít le az orosz agresszió ellen harcoló országnak.

Jövő hónapban a várakozások szerint az Európai Bizottság újabb javaslatot mutat be a haderőfejlesztés felgyorsítása céljából.

Ehhez kapcsolódóan: Új lőszergyár alapkövét rakták le német és dán vezetők

A közös védelmi kérdések kezelése a jelenlegi struktúrában meg van osztva Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Thierry Breton belső piaci biztos között.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG