Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU levelet írt az AstraZenecának a vakcinaszállításról


Az AstraZeneca Covid-19 oltása.
Az AstraZeneca Covid-19 oltása.

Az Európai Bizottság levelet küld az AstraZenecának. A cél, megoldani a vitás kérdéseket az angol-svéd céggel a koronavírus elleni vakcinák szállítása ügyében – közölte az Európai Unió végrehajtó testületének szóvivője.

Az Unióval kötött szerződés értelmében a gyógyszergyártónak 300 millió adag vakcinát kellene leszállítania június végéig, ám a múlt héten kiderült, hogy csak 100 milliót tud teljesíteni gyártási problémák és importkorlátozások miatt.

"Azt tervezzük, hogy levelet küldünk az AstraZenecának és ezzel megkezdjük a párbeszédet a vita megoldása érdekében" – mondta sajtókonferencián a szóvivő.

Mint mondta, a levél már készül és elküldése előtt megvitatják a tagállamok kormányaival.

Egy másik szóvivő arról beszélt, hogy a levél összhangban van az EU AstraZenecával kötött szerződésének 18.5 cikkelyével.

Eszerint vita esetén a két fél először informális megbeszéléseken próbálja megoldani a problémát, és ezeket indítaná be a levél.

Ugyanez a cikkely tartalmazza azt is, hogy brüsszeli bíróságok illetékesek azoknak a vitáknak a rendezésében, melyeket nem sikerül informális megbeszéléseken megoldani.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a levél kezdete lehet-e egy elképzelhető jogi keresetnek az AstraZeneca ellen, az Európai Bizottság fő szóvivője azt mondta: "Ma egy bizonyos lépésről beszélünk. Meglátjuk, ez hova visz el bennünket."

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG