Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Boris Johnson az AstraZeneca oltását kéri


Boris Johnson brit miniszterelnök Covid-oltásra váró emberekkel beszélget Batley városában, 2021. február 1-én.
Boris Johnson brit miniszterelnök Covid-oltásra váró emberekkel beszélget Batley városában, 2021. február 1-én.

Hamarosan beoltatja magán AstraZeneca vakcinával Boris Johnson brit miniszterelnök. A bejelentés előzménye, hogy számos EU-s ország bejelentette: biztonságossági aggodalmak miatt felfüggesztik a brit védőoltások használatát.

Boris Johnson szerdai bejelentésével jelezte, bízik abban a koronavírus elleni védőoltásban, amelyet az Oxford Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca gyógyszercég kutatói közösen fejlesztettek ki.

A brit kormányfőt újságírók kérdezték, mi a véleménye arról, hogy több ország felfüggesztette a védőoltás használatát. Johnson válaszul azt mondta, „a legjobb, amit mondhatok az Oxford/AstraZeneca vakcinaprogramjáról az, hogy nemsokára én is megkapom az oltást.”

Több országban felfüggesztették

A napokban több ország is bejelentette, hogy felfüggesztik az AstraZeneca oltások használatát. A döntést azután hozták, hogy Norvégiában egy ember agyvérzésben meghalt, hárman pedig kórházba kerültek, miután ezzel a vakcinával oltották be őket.

Az EU több tagállama, köztük Németország, Olaszország és Franciaország mellett Kongóban és Indonéziában is félretették a brit fejlesztésű oltásokat az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt.

Miután több páciensnél vérrög alakult ki az oltás beadása után, a norvég gyógyszerhatóság vizsgálatot indított, hogy kiderítse, más országokban is előfordultak-e hasonló panaszok az oltás beadása után. Nem sokkal később spanyol és német orvosok jelentették, hogy találkoztak hasonló esetekkel. Hétfőn és kedden több országban is úgy döntöttek az egészségügyi szervek, hogy felfüggesztik a vakcina használatát, amíg ki nem derül, van-e összefüggés az oltás és a keringési zavar között.

Sem az európai gyógyszerfelügyelet (EMA), sem a nemzeti felügyeletek nem találtak eddig semmilyen bizonyítékot arra, hogy az oltásnak bármi köze lehet a jelzett problémákhoz.

17 millióból 40 esetben volt panasz, ez lehet véletlen egybeesés is

Arra, hogy az AstraZeneca oltások vérrögöt okozhat egyes pácienseknél, egyelőre nincs bizonyíték. Kedden a WHO Tudományos Bizottságának szakértője azt mondta: különféle vakcinákból eddig világszerte 330 millió dózist adtak be, és eddig nem volt olyan eset, ahol bizonyítottan az oltás okozta volna valaki halálát.

„Előfordult, hogy emberek meghaltak oltás után, de minden nap halnak meg emberek betegségek miatt”

– mondta. A WHO arra kéri az országokat, továbbra is alkalmazzák a védőoltást.

Európában eddig 17 millió ember kapott AstraZeneca oltást, és kevesebb, mint 40 esetben alakult ki vérrög.

Ann Taylor, az AstraZeneca orvos-főigazgatója vasárnap közleményben azt írta: a cég vakcinájával eddig beoltott 17 millió páciens körében kevesebb vérrögképződéses esetről érkezett jelentés, mint ahány ilyen eset a lakosság körében egyébként előfordulna. Ugyanis egy ilyen létszámú lakossági csoportban több száz hasonló eset lenne várható.

Az AstraZeneca közleménye szerint igazolt minőségi problémák sem merültek fel egyetlen vakcinaszállítmány esetében sem. A vállalat szoros figyelemmel követi a vérrögképződéses esetekről érkező beszámolókat, de a rendelkezésre álló adatok nem igazolják, hogy ezeket a vakcina okozta volna – áll a cég vasárnap esti tájékoztatásában.

XS
SM
MD
LG