Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU megállapodott: Ukrajna felfegyverzésére fordítja a befagyasztott orosz vagyonok nyereségét


Az Európai Unió országai kedden bejelentették: megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyonokból származó profitot Ukrajna katonai támogatására és a háború sújtotta ország újjáépítésére fordítják.

A 27 tagú EU mintegy 210 milliárd euró orosz jegybanki vagyont tart vissza, amelynek nagy részét Belgiumban fagyasztották be, megtorlásul Moszkva Ukrajna elleni háborúja miatt. Becslések szerint ennek a pénznek a kamata körülbelül hárommilliárd eurót jelenthet évente.

Ukrajna kétségbeesetten szeretne fegyverhez és lőszerhez jutni, miközben Oroszország katonai előnyét kihasználva nyomul előre.

Az EU központja közölte, hogy a pénz kilencven százalékát az Európai Békekeret néven ismert különleges alapba fordítják. Ez egy olyan pénzügyi eszköz, amely független az Európai Unió költségvetésétől, a befizetéseket a tagállamok közvetlenül intézik a saját büdzséjükből. Többen juttattak már így fegyvert vagy lőszert Ukrajnának.

Ehhez kapcsolódóan: Évente két-hárommilliárd eurót utalna az orosz tartalékok terhére az EU Ukrajnának

A maradék tíz százalékot az EU költségvetéséhez teszik hozzá. Az ebből a pénzből finanszírozott programok Ukrajna védelmi iparának megerősítését vagy az újjáépítést segítenék, ha egyes országok tiltakoznának az ellen, hogy katonai célra használják fel a részüket.

A tagállamok egy kis csoportja, mindenekelőtt Magyarország nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának.

A tisztviselők szerint az alap első részlete júliusban állhat rendelkezésre.

„Ez nem Wagner-csoport lesz”: elítéltek katonai toborzását tervezi Ukrajna
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:23 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG