Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vera Jourová: Az EU nem tehet sokat, ha a magyar választások nem lesznek szabadok és tisztességesek


Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke interjút a Szabad Európa prágai székházában 2022. február 3-án
Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke interjút a Szabad Európa prágai székházában 2022. február 3-án

Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint a közösségnek valószínűleg nem lesz mozgástere, ha az áprilisi magyarországi választások nem felelnek meg a demokratikus követelményeknek.

Vera Jourová február 3-án a Szabad Európának nyilatkozva azt mondta: reméli, hogy a választások szabadok és tisztességesek lesznek. „De ha arról kérdez, hogy egy esetleges antidemokratikus vagy tisztességtelen választás esetén lesz-e válaszlépés, akkor azt mondanám, hogy nem látom, konkrétan mit lehetne tenni.”

Jourová azt mondta, hogy Magyarország egyedülálló helyzet elé állítja a 27 tagú közösséget, „mert mi mindig elismertük azokat a vezetőket, akik megnyerték a választásokat. Hozzá kell tennem, hogy ez alatt demokratikus választásokat értek.”

A magyarok április 3-án járulnak az urnákhoz, és ez várhatóan kemény próbatétel lesz a 2010 óta hatalmon lévő Orbán Viktor miniszterelnök és a jobboldali Fidesz számára. A legutóbbi felmérések azt vetítik elő, hogy szoros lesz a verseny Márki-Zay Péter ellenzéki jelölttel, aki mögött több, egymással összefogó ellenzéki párt áll.

„Nem látom, konkrétan mit lehetne tenni" – Vera Jourová uniós biztos
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

Az 58 éves Orbán öntörvényű „illiberális demokráciává” változtatta Magyarországot a média és a civil társadalmi csoportok szigorúbb ellenőrzésével, ami miatt az ország szembekerült az Európai Unió brüsszeli központjával.

Orbán azt mondta, hogy a Fidesznek a korábbi választásokon a szavazófülkékben szerzett erős mandátuma felhatalmazta őt arra, hogy átírja a törvényeket, beleértve az alkotmányt is.

Bírálói szerint gyakran vitatott lépései eltérítették az országot azoktól a demokratikus normáktól, amelyekre az Európai Unióban sarokkőként tekintenek.

Jourová azt mondta, hogy az EU-ra és tagállamaira vonatkozó szabályokat annak tudatában alakították ki, hogy mindig szabadok és tisztességesek lesznek a választások.

„A választások megszervezése teljesen a tagállamok hatáskörébe tartozik" – Vera Jourová uniós biztos
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:32 0:00

Nincs felkészülve az EU arra, hogy nem tartják tiszteletben az értékeit

„A választások megszervezése teljesen a tagállamok hatáskörébe tartozik. Ezért nem állunk készen az ilyen helyzetekre​” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a helyzet miatt tehetetlennek érzi-e magát, azt válaszolta, hogy vegyesek az érzelmei, de mindig meg fogja védeni a hatalmi egyensúlyt az EU-ban.

Miután a tagállamok az uniós csatlakozás pillanatában kötelezettséget vállalnak a demokratikus elvek tiszteletben tartására, előmozdítására és védelmére, „naiv illúzióban éltünk, hogy egyetlen állam sem fog eltérni ezektől az elvektől”.

Mindazonáltal Jourová reméli, hogy a választások tisztességesek lesznek, és megjegyzi, hogy lesznek jelen megfigyelők, és a külföldi média is odafigyel.

„Egy olyan győztest szeretnék látni, aki ki tud állni, és azt mondja: Szabad és tisztességes választáson nyertem – mondta.

„Bízom benne, hogy tisztességes lesz a választás Magyarországon" – Vera Jourová uniós biztos
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:25 0:00

XS
SM
MD
LG