Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU rászólt Magyarországra és még 5 tagállamra, mert korlátozzák a határátlépést


Egy német rendőr egy sofőrt kérdez ki az osztrák–német határon, a német Oberaudorf közelében, 2020. március 16-án.
Egy német rendőr egy sofőrt kérdez ki az osztrák–német határon, a német Oberaudorf közelében, 2020. március 16-án.

Hat országot, köztük Magyarországot is figyelmeztetett az Európai Bizottság kedden, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő határvédelmük akadályozza az Európai Unión belüli szabad mozgást.

A leveleket Magyarországnak, Belgiumnak, Dániának, Finnországnak, Németországnak és Svédországnak címezték.

Az üzenet szerint a pandémia nyomán szigorított határátlépés „fragmentálhatja és fennakadásokat okozhat a szabad mozgásban és az beszállító-rendszerekben” –ismertette a levél tartalmát újságírókkal Christian Wigand bizottsági szóvivő.

Az EU végrehajtó szerve aggódik, hogy az érintett országok rendelkezései túlmennek azokon az ajánlásokon, amelyeket négy hónappal ezelőtt fogadtak el, hogy „arányos” intézkedésekkel fékezzék a koronavírus terjedését és tartsák fent a szabad mozgást.

A Brüsszeli Bizottság a jövő hét végéig adott időt az említett országoknak, hogy válaszoljanak. Ha ez elmarad, akkor – elméletben – kötelezettségszegési eljárást indíthat ellenük.

Berlinnek máris nem tetszik a kritika

Németország – az Unió egyik meghatározó állama és legnagyobb gazdasága –határozottan visszautasította, hogy uniós szabályokat sértene az, ahogy korlátozza a forgalmat az ausztriai tiroli régióból valamint Csehországból és Szlovákiából.

Visszautasítom a vádat, hogy nem teszünk eleget az uniós törvénykezésnek” – mondta Michael Roth, Németország európai ügyekkel foglalkozó minisztere Brüsszelben, ahol többi uniós kollégájával találkozott.

Hozzátette, hogy „Németország nehéz szívvel hozta meg a döntést a különösen fertőző új vírusvariánsok miatti óvatosságból és azért, mert az Európai Unió közepén fekvő tranzitország”.

A Németországnak címzett bizottsági levél az AFP hírügynökség birtokába jutott. Ebben az állt, hogy Berlin „nem alkalmazza az EU által a tilalmakra vonatkozó összes javasolt felmentést és hogy a Csehországban és Szlovákiában elterjedt vírusvariánsok nem rosszabbak, mint néhány más európai országban megjelent mutációk”.

Bírálta a német hatóságokat azért is, mert csak angol, német, francia vagy olasz nyelven kiállított Covid-teszt eredményeket fogad el érvényesnek, amikor a cseh és a szlovák nyelvű igazolásokat is el kéne fogadnia.

Az Unió célja – áll a levélben – „hogy az ingatag gazdasági helyzetben is fenntartsa a Közös Piac működését és hogy a szűkebben vett családon kívüli érintkezést erősen korlátozó helyzetben is védje a családokat”.

A bizottsági szóvivő közölte: „bízunk benne, hogy sikerül az érintett tagállamokkal együtt megoldást találnunk és nem kell hosszadalmas jogi útra terelni a kérdést”.

Az uniós vezetők egy csütörtöki és pénteki videokonferencia-csúcstalálkozón tanácskoznak az EU-t sújtó vírushelyzetről.

Készült az AFP tudósítása felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG