Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU rátenné a kezét a zárolt orosz százmilliárdokból származó profitra


Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke egy Putyin elnökkel tartott megbeszélés közben. Fotó: Alekszandr Rjumin / TASZSZ
Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke egy Putyin elnökkel tartott megbeszélés közben. Fotó: Alekszandr Rjumin / TASZSZ

Az Európai Bizottság keddi javaslatával megtette az első lépést az orosz jegybank EU-ban befagyasztott eszközeiből származó nyereség Ukrajna javára történő felhasználására. A bizalmasan kezelt javaslatról a szankciós rezsim részeként egyhangúlag kell döntenie a tanácsnak.

Az Európai Bizottság kedden előterjesztett javaslata értelmében az orosz jegybank befagyasztott eszközeit kezelő központi értéktáraknak a jövőben külön számlán kellene nyilvántartaniuk a náluk parkoló, több mint kétszázmilliárd euró értékű, értékpapírokból származó nyereséget. Egy többlépcsős folyamatban ez lenne az első lépés a befagyasztott orosz pénzügyi eszközök ukrán újjáépítésre való felhasználására.

A bizottság javaslata – amelyről egyhangúlag kell döntenie a tanácsnak – nem az orosz jegybank több mint kétszázmilliárd euróra becsült eszközeinek kisajátítását célozza, hanem azt, hogy az abból származó, egyre nagyobb profit ne kerüljön magán- és intézményi befektetői kezekbe. Az orosz jegybank európai bankokban lévő és az Ukrajnát érő agresszió után zárolt eszközei az úgynevezett központi értéktárakba (Central Security Depository – CSD) kerülnek megőrzésre, ahol azonban a szabályok értelmében legfeljebb 24 óráig maradhatnának. Ám mivel a vagyon be van fagyasztva, a pénz – amelynek kétharmada uniós források szerint készpénz – már jó régen ott parkol a számlán, és napról napra több bevételt termel.

Ezt a CSD-nek és a befektetőnek nem járó extra nyereséget a jövőben egy külön erre a célra nyitandó számlán kellene tartaniuk a központi értéktáraknak. Hogy aztán innen hova kerülhetnek majd, és milyen módon, arról az EU által óvatosságból választott lépcsőzetes megközelítés értelmében később döntenének.

A javaslatot a bizottság bizalmas jellegére hivatkozva nem hozta nyilvánosságra, de az Oroszországra vonatkozó szankciós rezsim részeként a tagállamoknak egyhangú döntéssel kell elfogadniuk.

Több tagállam, köztük Belgium már társasági adót vetett ki a központi értéktárakban (főleg az Euroclearnél) őrzött orosz jegybanki értékpapírokból származó jövedelemre. Belgium az ebből befolyó adóból kíván évi 1,7 milliárd eurót átutalni Ukrajnának.

A bizottsági javaslat nem terjed ki a társaságiadó-bevételekre, amelyek nemzeti hatáskörben vannak, csak a profitnak arra a részére, amely az adózás után a rendszerben marad.

A javaslat kizárólag a jegybanki eszközöket (kétszázmilliárd eurót) veszi célba, az európai bankokban tartott orosz magánbefektetéseket – legalábbis egyelőre – nem, mert ezek felkutatásának költségei meghaladnák a remélt bevételeket.

Bár a szóban forgó profit tényleges összegét nehéz megbecsülni (hiszen minden országban mások a kamatok), több száz milliós, esetleg egy-kétmilliárdos tételről lehet szó.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG