Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU szankciórendszert javasol a félretájékoztatás ellen


Az uniós tiltás után Szerbiában sem lehet fogni az orosz RT televíziót. Képünk 2022. március 3-án készült
Az uniós tiltás után Szerbiában sem lehet fogni az orosz RT televíziót. Képünk 2022. március 3-án készült

Az Európai Unió végrehajtó-testülete új mechanizmust javasol a dezinformáció büntetésére szerte a világon – mondta kedden Josep Borrell külpolitikai főképviselő az orosz állami média szerinte szándékosan terjesztett hazugságaira hivatkozva.

Borrell azt mondta az Európai Parlament előtt, hogy az EU-nak képesnek kell lennie vagyonok befagyasztására és a felelősnek ítélt személyek beutazásának megtiltására, hogy rávilágítson az információval elkövetett manipulálásra és félrevezetésre.

„Új mechanizmust fogok javasolni, amely lehetővé teszi számunkra, hogy szankcionáljuk azokat, akik részt vesznek a rosszindulatú félretájékoztatásban” – mondta Borrell, hozzátéve, hogy nem ő próbálja meghatározni, hogy mi igaz vagy mi hamis a hírekben, hanem a társadalmak manipulálása ellen akar védelmet nyújtani.

Példaként emelte ki az orosz állami tulajdonú Russia Today (RT) televíziós hálózatot és a Szputnyik hírügynökséget mint „olyan eszközöket, amelyek a narratíva erőltetésével manipulálják és vezetik félre” az orosz embereket Moszkva ukrajnai invázióját illetően.

Borrell szerint Moszkva nemcsak a házakat és az infrastruktúrát bombázza Ukrajnában, hanem álhírekkel és dezinformációkkal veszi célba az oroszokat is. „Bombázzák az elméjüket” – mondta.

A javaslat azután született, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a 27 tagú unió betiltja az említett csatornákat az Ukrajna elleni orosz támadást követően.

Borrell nem árult el további részleteket javaslata időzítéséről. Az EU kormányainak még egyet kellene érteniük vele, jogi normákat kellene kidolgozniuk, és egyeztetniük kellene arról, hogy kiket vegyenek célba.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG