Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hekkerek háborús tudósításokat sugároztak több orosz tévécsatornán


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Több orosz televíziós csatorna rendszerébe is bejutottak az Anonymous csoport hekkerei, akik az állami propaganda helyett független médiumok tudósításait sugározták az ukrajnai háborúról.

A számítógépes kalózok két betiltott csatorna, a Dozsgy, illetve a Szabad Európa (RFE/RL) és az Amerika Hangja által közösen működtetett Current Time beszámolóit tették adásba.

Az akciót az először nagyjából egy évtizeddel ezelőtt feltűnt Anonymous vállalta magára vasárnap. Tájékoztatásuk szerint a Rosszija 24 állami hírtelevízió, az Egyes Csatorna és a Moszkva 24, valamint a Wink és az Ivi streamingszolgáltató volt érintett.

„A valaha volt legnagyszabásúbb Anonymous-műveletet hajtottuk végre. Aggódunk amiatt, hogy egyes kormányok fenyegetésként fognak tekinteni ránk, és hamis zászlós műveleteket indítanak, amelyek rossz fényben tüntetnek fel bennünket. Mi csak békét szeretnénk a háború helyett”írták a Twitteren.

A szóban forgó csatornák hamar visszaállították az eredeti műsorrendet.

Nem ez volt az első, orosz médiatársaság elleni hekkertámadás az ukrajnai orosz invázió február 24-i megindítása óta. Az Anonymous előző héten közölte, hogy célba vették egyebek mellett a TASZSZ hírügynökség, a Kommerszant, az Izvesztyija, a Fontanka, a Forbes és az RBK honlapját is. Ezt megelőzően pedig az orosz elnöki hivatal és más hatóságok weboldalának elérését blokkolták.

Felszámolják a szabad sajtó maradékát is

Az orosz médiahatóság nemrég elrendelte a kifogásolt sajtójelentések eltávolítását, például azokat, amelyekben nem különleges katonai műveletként, hanem támadásként vagy invázióként hivatkoznak az ukrajnai beavatkozásra, esetleg beszámolnak a heves ellenállásról. Mára kizárólag a hivatalos forrásokból származó információk tehetők közzé.

Vlagyimir Putyin elnök néhány nappal ezelőtt aláírta azt az új törvényt, amelynek értelmében akár tizenöt év börtönbüntetéssel is sújthatják azokat, akik „álhíreket” terjesztenek az orosz hadseregről.

Az RFE/RL március 5-én felfüggesztette oroszországi működését, miután az adóhatóság csődeljárást indított helyi leányvállalata ellen, és egyre nagyobb a rendőrségi nyomás is helyi újságíróikon. Hasonlóan járt el több nagy nemzetközi műsorszolgáltató is, például a BBC, a Bloomberg, a CNN, az ARD és a ZDF.

Az Agentszvo független oknyomozó portál hétfőn arról számolt be Telegram-csatornáján, hogy az utóbbi tíz napban legkevesebb százötven újságíró menekült el Oroszországból.

XS
SM
MD
LG