Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU szerint jogsértően üldözte el a magyar kormány a CEU-t


Budapesti tüntetés 2017 április másodikán a CEU maradásért és az oktatás szabadságáért
Budapesti tüntetés 2017 április másodikán a CEU maradásért és az oktatás szabadságáért

Nem felel meg a közös, uniós szabályoknak a CEU eltávolítására sürgősen létrehozott 2017-es törvény, vissza kell vonni. De már későn, az egyetem döntő része azóta Bécsbe költözött.

Szembemegy az uniós joggal az a 2017-es magyar törvény, ami alapján a CEU-nak Bécsbe kellett végül költöznie. Ezt az Európai Bíróság mondta ki kedden közzétett ítéletében.

A CEU magyarországi ellehetetlenítését leegyszerűsítve az okozta, hogy több éves budapesti működés után a magyar kormány 2017-ben új elvárásokat támasztott az intézménnyel szemben. Előírták, hogy

  • ha amerikai diplomát is kiad az oktatási intézmény, akkor erről nemzetközi szerződés kell az Amerikai Egyesült Államok, ebben az estben New York állam, és a magyar kormány között,
  • emellett Amerikában is oktatási tevékenységet kell végezniük, létesítsenek ott is egy campust.

Utóbbit a CEU hiába teljesítette jelentős erőforrások átcsoportosítása árán, a magyar kormány végül soha nem írt alá nemzetközi szerződést New York-kal arról, hogy működhet nálunk a CEU.

Most a bíróság azt mondta ki, hogy ez a követelmény

"sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket."

Emellett Magyarország ezzel megszegi a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében kötött, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) alapján a nemzeti elbánás tekintetében vállalt kötelezettségeit is.

A bíróság kimondta azt is, hogy

"a követelmény önkényes diszkrimináció eszközét jelenti, mivel a magyar hatóságok politikai szándéka döntő szerepet játszik e követelmény teljesítésében."

A bírósági ítélet után Magyarországnak a lehető leghamarabb meg kell változtatnia a jogsértő szabályozását. Ha ez elmarad, akkor elvileg még pénzügyi szankciókat is kiszabhatnak a tagállamra.

A CEU délután négyre ígért sajtótájékoztatót az ügyben.

Az elsők voltak a sorban

A kormány még 2017. március 28-án adott be egy törvénymódosítást a felsőoktatási törvényhez, amiben a fenti feltételek szerepeltek. Április negyedikén a képviselők sürgősséggel meg is szavazták a tervezetet. A törvény egyedül a CEU-t érintette hátrányosan a fontosabb magyar egyetemek közül.

Budapesten és szerte a világban tüntettek a tanulás ilyen típusú korlátozása ellen, több ezer vezető külföldi tudós és 15 Nobel-díjas kérte a kormányt, hogy ne szorítsa ki a CEU-t az országból.

2017 április 21-én Orbán Viktor Grúziába ment hivatalos látogatásra, Tbilisziben is a CEU-ért tüntetőkkel találkozott
2017 április 21-én Orbán Viktor Grúziába ment hivatalos látogatásra, Tbilisziben is a CEU-ért tüntetőkkel találkozott

Barabási Albert-László, a világhírű magyar fizikus és hálózatkutató a törvény kihirdetése után nem sokkal, 2017 májusában a Science-be írt cikket a CEU helyzetéről, azzal a címmel, hogy "Ostrom alatt van a tudomány Magyarországon".

"A CEU ügye annak próbája lesz, hogy Magyarország képes-e garantálni az egyetemi intézmények hosszú távú fennmaradását, és elkötelezett marad-e az oktatási kiválóság iránt. Ennek a csatának a kimenetele visszhangozni fog az egész világon. A vereség felbátorítja majd azokat, akik az oktatás és a szólásszabadság korlátozását akarják. A győzelem a tudományos szabadságot fogja megerősíteni" - fejezte be írását Barabási.

A próbálkozások azonban hatástalanok maradtak, a CEU pedig nem tarthatta sokáig bizonytalanságban a diákjait és a kutatóit. Az egyetem így 2018. december 3-án bejelentette, hogy az amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költözteti.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese akkor azt mondta, hogy a CEU kiszorítása Magyarországról eredetileg a Soros-kampányba illeszkedő lépés lehetett, és Rogán Antalt vagy Habony Árpádot kéne megkérdezni arról, hogy miért kell elvinniük az egyetem nagy részét.

Rétvári Bence államtitkár ugyanakkor arról beszélt aznap, hogy egy innnovációt sem tud felmutatni a CEU. Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő egy évvel később egy interjúban már nem az innovációk hiányával indokolta az egyetem elküldését. Hanem szerinte nem szerették eléggé a Fideszt az egyetemen:

"...a Fidesz rég eldöntötte, hogy elege van ebből a furcsa állapotból, hogy itt van egy privilegizált egyetem, ami egyszerre magyar és amerikai diplomát ad ki, ráadásul baloldali egyetem, nem szereti a Fideszt - ezért ha távozni akarnak, akkor menjenek."

A CEU számos tanszékét tekintve messze a legszínvonalasabb magyar egyetemnek számított egyébként.

MTA-elnök később: "A kormány debilizálhatja a tudományt"

2019 során sok szempontból hasonló támadás érte a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának függetlenségét is.

"A kormány tervei szembe mennek az európai tudományfinanszírozás elveivel, veszélyeztetik a kutatás függetlenségét, és hosszú távon debilizálhatják a magyar tudományt"

- mondta Lovász László matematikus, az MTA akkori elnöke a kormány akkori átalakítási terveiről. A törekvések ennek ellenére itt is sikerrel jártak, a kutatóhálózat elkerült az MTA-tól.

Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai és oktatói tüntetnek az oktatás szabadságáért, az egyetemük átalakítása és annak megvalósítása kapcsán. Ez az ügy még zajlik, itt olvashat róla bővebben.

Jogi és erkölcsi győzelem

Az Európai Bíróság keddi határozata visszaállítja a CEU szabadságát, és egész Európában minden tudományos intézmények hasznára válik - mondta Michael Ignatieff, a CEU rektora az egyetem keddi sajtótájékoztatóján.

A rektor szerint kemény volt az elmúlt időszak, nagy árat fizettek a Bécsbe költözéssel és nagyon hálás mindenkinek, aki részt vett a folyamatban. Csak a költözés nagyjából 200 millió euróba (72 milliárd forintba) került. Michael Ignatieff megemlítette azt is, hogy az 1930-as évek óta nem zavartak el egyetemet Európában.

Liviu Matei, az egyetem egyik vezetője arról beszélt, hogy a tudomány szabadsága azért is fontos, mert annak hiányában nem lehet magas színvonalon szakembereket képezni. A provost szakterülete is ez, a tudomány szabadságának kutatása, és ez alapján a nem demokratikusan működő országok próbálják korlátozni tudományt.

Liviu Matei ugyanakkor hangsúlyozta, az egyetemek nem tudnak szembeszállni az állammal, így a CEU sem a magyarral. Szerinte is egész Európának fontos döntés született most, mivel az európai sztenderdekben is számítani fog a tudomány szabadsága, a kormányok pedig elszámoltathatók lesznek ez ügyben.

Kormány: Elfogadhatalan kettős mérce

Elfogadhatatlannak tartjuk a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél, mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a bíróság döntéséről az MTI-nek. Szerinte az ítéletet Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani.

Kérdésre Michael Ignatieff rektor elmondta még, hogy a magyar kormánynak ezután semmit nem kell csinálnia, egyszerűen érvénytelen lett a szabályozás, újra indíthatnak képzéseket Magyarországon.

Azt még közösen végiggondolják, hogy mit kezdenek visszakapott szabadságukkal, indul-e újra bármilyen akadémiai szintet nyújtó képzés Magyarországon, és ha igen, pontosan milyen.

"A CEU állandó otthona már Bécs lett",

ezen nem terveznek változtatni és nagyon hálásak a befogadó osztrák államnak.

Az egyetem közleményt is kiadott, ami azzal zárul, hogy

"bízunk benne, a magyar kormány arra használja ezt az alkalmat, hogy irányt váltson, és visszaállítsa a többi magyar egyetem autonómiáját és szabadságát, beleértve a Magyar Tudományos Akadémiát kutatóintézeteit és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is."

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG