Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU több embert küldene vissza Afrikába, a Közel-Keletre és Ázsiába


Tábla jelzi a schengeni övezet határát Luxemburgban 2016. január 27-én
Tábla jelzi a schengeni övezet határát Luxemburgban 2016. január 27-én

Az Európai Unió bevándorlásügyi miniszterei csütörtökön találkoznak, hogy megvitassák a vízumkorlátozásokat és az unión belüli koordináció javítását annak érdekében, hogy minél több, Európában menedékjoggal nem rendelkező embert küldhessenek vissza hazájába, köztük Irakba.

Három évvel azután, hogy a 27 tagú EU megállapodott arról, hogy korlátozza a vízumkiadást azon országok esetében, amelyekről úgy ítélték meg, hogy nem működnek együtt a saját honfitársaik visszafogadásában, formálisan csak Gambiát büntették meg.

Az EU végrehajtó testülete, a Európai Bizottság hasonló lépéseket javasolt Irakkal, Szenegállal és Bangladessel szemben, bár két uniós tisztviselő szerint azóta javult az együttműködés Dakkával az emberek visszaküldése terén.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az EU összesített tényleges visszaküldési rátája 2021-ben 21 százalék volt.

„Ez olyan szint, amelyet a tagállamok elfogadhatatlanul alacsonynak tartanak” – mondta az egyik uniós tisztviselő.

A bevándorlás politikailag rendkívül érzékeny téma az unióban, ahol a tagországok sokkal szívesebben tárgyalnának a visszaküldés fokozásáról, valamint elsősorban az illegális bevándorlás visszaszorításáról, mintsem újraélesszék a keserű viszályt arról, hogyan osszák szét maguk között a törődést azokkal, akik eljutottak Európába és elnyerték a jogot, hogy itt maradjanak.

„A hatékony és közös uniós visszaküldési rendszer létrehozása a jól működő és hiteles migrációs és menekültügyi rendszerek központi pillére” – áll a bizottság minisztereknek szóló vitaanyagában, amelybe betekintést nyert a Reuters is.

Ehhez kapcsolódóan: „A helyiekből lettek prostituáltak a menekültek miatt” – A szerbiai magyarok életét keserítette meg a határkerítés

Az ENSZ adatai szerint 2022-ben mintegy 160.000 ember jutott át a Földközi-tengeren, amely a háború és a szegénység elől menekülők fő útvonala Európába a Közel-Keletről, Afrikából és Délkelet-Ázsiából. Ezenfelül Európa-szerte közel nyolcmillió ukrán menekültet regisztráltak.

A miniszterek két héttel az előtt találkoznak, hogy a 27 uniós ország vezetői Brüsszelben megvitatják a migrációt, és várhatóan több ember visszaküldését szorgalmazzák majd.

„Gyors cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy biztosítható legyen a hatékony visszaküldés az Európai Unióból a származási országokba, az összes vonatkozó uniós politika felhasználásával” – olvasható a Reuters által látott közös nyilatkozatuk tervezetében.

A bizottság szerint azonban az EU-n belül nincs elegendő forrás és koordináció a kormányzat különböző részei között ahhoz, hogy a tartózkodási joggal nem rendelkező személyeket ténylegesen visszaküldjék vagy kitoloncolják.

„A származási országok elégtelen együttműködése további kihívást jelent” – teszi hozzá, és megnevezi a problémákat, köztük a személyazonosító és úti okmányok elismerését és kiadását.

A bevándorlásért felelős vezetők nyomása annak érdekében, hogy néhány harmadik országot vízumkorlátozással büntessenek, korábban szembement az EU saját külügy- és fejlesztési miniszterének törekvéseivel, vagy kudarcot vallott a különböző uniós országok egymásnak ellentmondó eljárásai miatt.

Ezért eddig nem volt elegendő többség az uniós országban ahhoz, hogy másik országot is megbüntessenek Gambián kívül, ahol az emberek többé nem kaphatnak többszöri beutazási vízumot az unióba, és a korábbinál hosszabb várakozási idővel szembesülnek.

Míg egyes EU-országok – köztük Ausztria és Magyarország – hangosan tiltakoznak a főként a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező muzulmánok szabálytalan bevándorlása ellen, Németország azon országok közé tartozik, amelyek meg akarják nyitni munkaerőpiacukat az unión kívülről érkező munkavállalók előtt, akikre nagy szükségük van.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG