Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU további szankciókat hagyott jóvá Oroszországgal szemben


Harci események Mariupolban 2022. március 14-én
Harci események Mariupolban 2022. március 14-én

Az Európai Unió tagállamai hivatalosan jóváhagyták a negyedik szankciócsomagot Oroszország ellen Ukrajna megtámadása miatt, amelyben több oligarcha, például Roman Abramovics, a Chelsea futballklub tulajdonosa vagyonának befagyasztásáról rendelkeznek.

A lépések azután lépnek hatályba, hogy még március 15-én megjelennek az EU hivatalos lapjában. A szankciók között szerepel az orosz acél és vas behozatali tilalma, a háromszáz eurónál nagyobb értékű luxuscikkek és az ötvenezer eurónál drágább autók kiviteli tilalma, valamint tilos befektetni orosz olajtársaságokba és az energiaszektorba.

„Ahogy folytatódik Putyin elnök háborúja az ukrán nép ellen, úgy erősödik elhatározásunk, hogy támogassuk Ukrajnát és megbénítsuk a Kreml hadigépezetének finanszírozását” – mondta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Ez a negyedik szankciócsomag újabb jelentős csapás arra a gazdasági és logisztikai bázisra, amelyre Oroszország támaszkodik az Ukrajna elleni invázióban. A szankciók célja, hogy Putyin elnök állítsa le ezt az embertelen és értelmetlen háborút” – tette hozzá.

A szankciók három korábbi hullámában egyebek mellett befagyasztották az orosz központi bank eszközeit és kizártak több nagy orosz és fehérorosz bankot a SWIFT-rendszerből.

Az új szankciók azt is megtiltják, hogy uniós hitelminősítő intézetek Oroszországot és orosz vállalatokat minősítsenek, ezzel is korlátozva, hogy orosz cégek hozzáférjenek az európai pénzügyi piacokhoz.

Az intézkedések között ugyanakkor nem szerepel Oroszország legkedvezményesebb kereskedelmi státuszának visszavonása, de az EU kijelentette, hogy megállapodott arról, hogy csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezet többi tagjához abban, hogy készek megtenni minden olyan lépést, amelyet szükségesnek tartanak az „alapvető biztonsági érdekek megvédéséhez”, beleértve a kedvező kereskedelmi státusz felfüggesztését.

„Oroszország indokolatlan és alaptalan katonai agressziója Ukrajna ellen súlyosan sérti a nemzetközi jogot és az ENSZ alapokmányának alapelveit, valamint aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást” – közölte az EU.

„Az agresszió kimondhatatlan szenvedést okoz az ukrán lakosságnak. Oroszország és bűntársa, Fehéroroszország teljes felelősséget visel ezért a háborúért, és a felelősöket elszámoltatják bűneikért, például a civilek és polgári objektumok válogatás nélküli támadásáért” – írják a közleményben.

Abramovics mellett további tizenhárom ember került fel a szankciós listára, köztük German Khan ukrán–orosz oligarcha, Viktor Rasnyikov acélmágnás, Dmitrij Kulikov Kreml-barát propagandista, Konsztantin Ernst médiamágnás és Marina Szecsina, Igor Szecsin Rosneft-vezér volt felesége.

Gyötrelmes Odüsszeia: Kijev külvárosaiból evakuálják a lakosokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:19 0:00

XS
SM
MD
LG