Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU újabb egy évig támogatja az ukrán élelmiszerek bejutását a piacára


Az ukrán import és az európai zöldpolitika ellen tiltakoznak a gazdák Varsóban 2024. március 6-án
Az ukrán import és az európai zöldpolitika ellen tiltakoznak a gazdák Varsóban 2024. március 6-án

Az Európai Unió törvényhozói csütörtökön jóváhagyták, hogy az ukrán élelmiszergyártók még egy évig vámmentesen juthassanak be az EU piacaira. Ezzel elutasították a korlátozásokat szorgalmazó módosításokat.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 2025 júniusáig folytatódjon a vámok és kvóták felfüggesztése, és ezt az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága 26 igen szavazattal, tíz nem ellenében, egy tartózkodás mellett jóvá is hagyta.

Az uniós gazdálkodók tiltakozására válaszul a javaslat vészféket vezet be a baromfihús, a tojás és a cukor esetében, ami azt jelenti, hogy vámot vethetnek ki, ha a behozatal meghaladja a 2022-es és a 2023-as év átlagszintjét.

Ehhez kapcsolódóan: Kövekkel dobálták a rendőröket egy gazdatüntetés résztvevői Varsóban

Ezt azért tartották fontosnak, hogy megnyugtassák a lengyel gazdákat és kamionosokat, akik november óta akadályozzák a forgalmat az ukrán határátkelőhelyeken, miközben azt állítják, hogy tisztességtelen versennyel kell szembenézniük az olcsóbb ukrán import miatt.

Lengyelország más termékekre is kiterjesztheti az ukrán gabona behozatalára vonatkozó nemzeti tilalmat.

Kijev többször közölte, hogy Ukrajna leállította az érzékeny mezőgazdasági termékek exportját Lengyelországba, mezőgazdasági kivitelének mintegy 95 százaléka a Fekete-tengeren halad át.

Az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett behozatali vámokat és kvótákat 2022-ben szüntették meg, az orosz invázió után, mert a támadás megzavarta a szállítást a Fekete-tengeren keresztül.

A csütörtöki szavazással elhárult az utolsó tényleges akadály, a teljes parlament várhatóan jövő héten erősíti meg a meghosszabbítást, mielőtt az uniós kormányok, amelyek többsége már támogatta, véglegesen rábólintanának.

Ehhez kapcsolódóan: Így szóltak bele a gazdák az európai választásokba

A törvényhozók több olyan módosítást is javasoltak, amelyeket elutasítottak, így például a méz és a gabonafélék felvételét a vészfékes termékek listájára, és a 2021-es esztendő megjelölését referenciaévként. Ez az orosz invázió előtti év volt, amikor az EU-ba irányuló ukrán exportot vámokkal és kvótákkal korlátozták.

A módosításokat jobbközép pártok, elsősorban román és lengyel képviselők, valamint szélsőjobboldali csoportok terjesztették elő.

A Copa Cogeca mezőgazdasági lobbicsoport szerint a törvényhozók cserben hagyták az uniós gazdálkodókat, amikor elvetették az importrendszer lehetséges korrigálását.

A kereskedelmi bizottság a Moldovából érkező mezőgazdasági import hasonló meghosszabbítását is megszavazta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG