Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kövekkel dobálták a rendőröket egy gazdatüntetés résztvevői Varsóban


Gazdatüntetés Varsóban 2024. március 6-án
Gazdatüntetés Varsóban 2024. március 6-án

A lengyel fővárosban demonstráló gazdák közül többen is kőzáport zúdítottak a rendfenntartókra, és megpróbálták áttörni a parlament köré húzott kordont szerdán.

A hatóságok tájékoztatása szerint többtucatnyi embert vettek őrizetbe a tiltakozáson, amelynek során sikerült megakadályozni, hogy a tömeg elérje a törvényhozás épületét.

A történtek az utóbbi hetek gazdatüntetéseinek világos eszkalációját jelzik. A farmerek amiatt vonultak utcára, hogy kifejezzék ellenérzéseiket bizonyos európai uniós intézkedésekkel és az ukrajnai agráráruk importdömpingjével szemben, amely panaszaik szerint veszélyezteti a megélhetésüket.

A rendőrség hangsúlyozta a közösségi médiában, hogy a rendőrök nem részei a most zajló vitának. „A tisztjeink biztonságát veszélyeztető viselkedést, beleértve a kővel dobálást, nem lehet könnyedén venni, ez határozott és kemény választ igényel” – írták a kiadott közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyel gazdák torlaszolták el az ukrán határt, az importdömping ellen tüntetnek

Traktoraikkal a gazdák blokád alá vonták a Varsóba vezető utakat, miközben több ezer támogatójuk a kormányfői hivatal elé vonult. Egyesek megtapostak egy EU-s zászlót a helyszínen, mások felgyújtottak egy farmer feliratú műkoporsót.

A tiltakozók egyebek mellett azt követelik, hogy Lengyelország kiszálljon az EU zöldmegállapodásából, amelynek fő célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem erősítése, de ezenfelül az ukrajnai határ lezárását is el akarják érni például az ukrán mezőgazdasági termékek előtt.

„Gazda akarok lenni, nem Brüsszel rabszolgája” – írták egy transzparensen.

Európa-szerte több országban hasonló megmozdulások zajlanak hetek óta, de a mostani lengyelországi radikálisabbnak tűnt a korábbiaknál.

A gazdákhoz bányászok, vadászok és egyéb szakmák képviselői is csatlakoztak. Dudáltak, petárdáztak, füstbombákat dobáltak és gumiabroncsokat égettek minden hatósági figyelmeztetés ellenére.

Ehhez kapcsolódóan: Cáfolták, hogy tárgyalások folynának a lengyel–ukrán határ lezárásáról

Mindez fokozta a nyomást Donald Tusk lengyel miniszterelnökön, aki megpróbál eleget tenni a követeléseknek, és közölte, hogy javaslatokat fog tenni a zöldmegállapodás módosítására bizonyos pontokon.

„A környezetvédelem nem lehet konfliktusban, és nem is kell, hogy konfliktusban legyen az élelmiszer-termeléssel” – mondta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG