Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU vezetői egyre inkább kiállnak a humanitárius tűzszünet mellett Gázában


A francia elnök és a finn kormányfő kézfogása az Európai Tanács ülésén Brüsszelben 2023. december 14-én
A francia elnök és a finn kormányfő kézfogása az Európai Tanács ülésén Brüsszelben 2023. december 14-én

A súlyos humanitárius helyzet Gázában az Európai Unió egyre több országát készteti arra, hogy támogassák a tűzszünet ötletét Izrael és a Hamász háborújában.

Leo Varadkar ír miniszterelnök csütörtökön azt mondta: az EU veszít a hitelességéből, mert nem képvisel határozott álláspontot a háborúban, és sürgette kollégáit, hogy inkább a harcok ilyen jellegű leállítását kérjék, mintsem egy korlátozott szünetet a humanitárius segélyek szállításának lehetővé tétele érdekében.

Varadkar a főként Ukrajnára összpontosító brüsszeli EU-csúcs elején kijelentette: az uniónak el kell ítélnie „a Hamász által elkövetett rémtetteket”, ugyanakkor igazságot kell követelnie a palesztin nép számára.

A 27 uniós ország régóta megosztott Izrael és a palesztinok konfliktusának megközelítésében. Előző, októberi találkozójukon az EU-országok vezetői „a humanitárius segítségnyújtás folyamatos, gyors, biztonságos folytatására és a segélyekhez való akadálytalan hozzáférésre szólítottak fel minden szükséges módon – beleértve a humanitárius folyosókat és a humanitárius szüneteket”.

Varadkar azt mondta: reméli, hogy ezúttal „erőteljesebb megfogalmazás” születik.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik Gáza bombázása, nő a nézeteltérés az Egyesült Államok és Izrael között

„Úgy vélem, hogy az Európai Unió elvesztette hitelességét, mert képtelenek vagyunk erősebb és egységesebb álláspontot képviselni Izraellel és Palesztinával kapcsolatban – mondta. – Elveszítettük a hitelességünket a globális Délen, amely valójában a világ nagyobbik része, amiatt, amit kettős mércének gondolnak. Ebben van némi igazság őszintén szólva.”

A csúcstalálkozó előtt Varadkar, valamint Spanyolország, Belgium és Málta miniszterelnöke levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. Arra kérték, hogy adjon helyet egy „komoly vitának” Izrael és a Hamász háborújáról és „a Gázában kibontakozó humanitárius katasztrófáról”.

„Sürgősen fel kell szólítanunk minden felet arra, hogy hirdessenek tartós humanitárius tűzszünetet, amely az ellenségeskedések befejezéséhez vezethet” – írta a négy vezető.

Izrael nemzetközi felháborodást és ritka amerikai bírálatot váltott ki a sok civil áldozat miatt. Több mint 18.400 palesztint öltek meg a Hamász által ellenőrzött területeken – közölte a gázai egészségügyi minisztérium, amely nem tesz különbséget civil és fegyveres halottak között. Izrael azt állítja, hogy 113 katonája esett el a gázai szárazföldi offenzívában, amelyet azután indított, hogy a Hamász október 7-én rajtaütött Dél-Izraelen, mintegy 1200 embert – főleg civileket – ölt meg, és körülbelül 240 túszt ejtett.

Kedden a 27 uniós országból 17 támogatta az ENSZ Közgyűlésének határozatát, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követel Gázában. Októberben még mindössze nyolc EU-tagállam szavazott meg egy korábbi határozatot, amely tűzszünet helyett a harcok szüneteltetését szorgalmazta.

Varadkar kitart amellett, hogy a tűzszünet „új békefolyamathoz és palesztin államisághoz vezethet. Ez az egyetlen módja annak, hogy a térségben élők számára biztosítsuk az igazságot és a biztonságot.”

Pedro Sánchez spanyol szocialista vezető, akinek országa jelenleg betölti az EU Tanácsának soros elnöki tisztét, támogatta ír kollégáját.

„Európának világos, erős, határozott és egységes hangon kell megszólalnia” – mondta.

Michel az EU vezetőinek írt meghívólevelében nem tett említést tűzszünetről, egyensúlyra törekszik Izrael támogatása és a palesztinok jogainak védelme között.

„Fel kell szólítanunk az összes túsz elengedésére, és határozottan foglalkoznunk kell a riasztó humanitárius helyzettel Gázában – mondta Michel. – Erősnek kell lennünk Izrael létjogosultságának és a Hamász elleni védekezésének támogatásában, valamint a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű védelmében. Tágabb megnyilvánulásainknak tartalmazniuk kell, hogy a térség biztonsága és stabilitása, valamint a kétállami megoldáson alapuló tartós béke érdekében munkálkodunk.”

Az EU vezető diplomatája, Josep Borrell megismételte, hogy szükség van a haldokló kétállami megoldás felélesztésére, amely egy független palesztin államot hozna létre, és amelyet jelenleg az izraeli kormány ellenez.

„Az arab országok már kijelentették, hogy nem vesznek részt Gáza újjáépítésében, ha a nemzetközi közösség nem kötelezi el magát határozottan a kétállami megoldás kidolgozása mellett – mondta Borrell. – Most és a továbbiakban is a probléma politikai megoldására kell összpontosítanunk, egyszer s mindenkorra.”

Korlátozott politikai befolyása ellenére a 27 országból álló unió szállítja a legtöbb segélyt a világon a palesztinoknak. Az EU-nak csekély a befolyása Izraelre – amelynek az Egyesült Államok a legmeghatározóbb szövetségese –, de továbbra is az ország legnagyobb kereskedelmi partnere.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG