Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU vizsgálatot indított az Apple, az Alphabet és a Meta ellen


Margrethe Vestager sajtótájékoztatója Brüsszelben 2024. március 25-én
Margrethe Vestager sajtótájékoztatója Brüsszelben 2024. március 25-én

Az Európai Bizottság azt kívánja megvizsgálni, hogy a három amerikai óriásvállalat eleget tesz-e a digitális szolgáltatásokról szóló friss jogszabály előírásainak.

„Ma úgy döntöttünk, hogy vizsgálatot indítunk több feltételezett szabálysértés ügyében. Amint más problémákat is feltárunk, azokkal is foglalkozni fogunk” – közölte Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke.

A friss tájékoztatás szerint bekértek számos dokumentumot az érintett cégektől. Azt vizsgálják, hogy betartják-e az európai uniós szabályokat, amelyek tiltják számukra, hogy akadályozzák felhasználóik tájékoztatását termékeik olcsóbb alternatíváiról, továbbá az alkalmazásboltjaikon kívüli előfizetésekről.

Ehhez kapcsolódóan: Hatályba lépett az óriásplatformok európai szabályozása

A brüsszeli testület aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Alphabet és az Apple bizonyos korlátozásokat alkalmazhat ezen a téren.

Az Alphabet ellen indított vizsgálat során azt is elemzik, hogy a Google keresési eredményei előnyben részesítik-e a saját szolgáltatásait, nincs-e szó tisztességtelen gyakorlatról, megkülönböztetésről.

A Google hangsúlyozta, hogy jelentős változtatásokat eszközöltek európai tevékenységeikben azért, hogy megfeleljenek minden előírásnak.

„A következő hónapokban is ki fogunk tartani a megközelítésünk mellett” – jelentette ki Oliver Bethell versenyjogi igazgató.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell a techóriásokra vonatkozó új európai szabályokról

Azt is vizsgálják, hogy az Apple eleget tett-e annak érdekében, hogy az iPhone-felhasználók könnyedén válthassanak böngészőt.

A vállalat vezetői magabiztosan nyilatkoztak, kiemelve, hogy nem sértettek meg semmilyen szabályt, és a jövőben is készek lesznek a konstruktív együttműködésre a vizsgálat során.

A jogszabály, amelynek alapján megindult az eljárás, csak most márciusban lépett hatályba. Konkrét előírásokat tartalmaz a belső piacon kulcsszerepet betöltő és havonta több mint 45 millió felhasználóval rendelkező úgynevezett kapuőrplatformok számára.

Ehhez kapcsolódóan: Azonnal töröljék a terrorista tartalmakat ‒ kötelezi az EU a közösségi oldalakat

Szabálysértés esetén jelentős bírságot szabhatnak ki, valamint akár el is rendelhetik bizonyos vállalatok feldarabolását.

A cél a biztonságosabb digitális tér megteremtése, egy tisztességes és nyitott online platformkörnyezet fenntartása, több választási lehetőséget biztosítva a fogyasztóknak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG