Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden, amit tudni kell a techóriásokra vonatkozó új európai szabályokról


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A Google-nek, a Facebooknak, a TikToknak és a többi hasonló vállalatnak is eleget kell majd tennie európai működése során az új előírásoknak, amelyek az eddigi legjelentősebb kísérletet jelentik az online tér megtisztítására.

A digitális szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA) első szakasza már ezen a héten hatályba lép, ez része az Európai Unió azon törekvéseinek, amelyek keretében szabályozni kívánják a technológiai óriáscégek működését.

A DSA-ban foglalt szabályok péntektől lesznek érvényesek a különböző közösségi platformokra nézve. A blokk célja a felhasználók biztonságának garantálása az interneten, a káros (illegális vagy az érintett vállalatok szolgáltatási szerződését megsértő) tartalmak terjedésének megállítása, emellett fontosnak tartják az alapvető jogok, például a magánélethez való jog vagy a szólásszabadság megóvását is.

Egyes platformok a kilátásba helyezett több milliárd eurós pénzbírságra tekintettel már eszközöltek is bizonyos változtatásokat működésükben.

Mely platformok érintettek?

Eddig tizenkilenc cég érintett. Ezek között nyolc közösségimédia-platform van: a Facebook, a TikTok, a Twitter, a YouTube, az Instagram, a LinkedIn, a Pinterest és a Snapchat.

Ezeken kívül van még öt online piactér: az Amazon, a Booking.com, a kínai Alibaba és AliExpress, illetve a német Zalando.

Továbbá érintett a Google Play és az Apple App Store-ja, a Google és a Microsoft keresője, a Wikipedia és a Google Maps is.

Ehhez kapcsolódóan: Hasonló és eltérő gondok a Facebook és a TikTok szigorodó szabályozása mögött

Mi van a többi online vállalattal?

A DSA legmagasabb szintű szabályozása azokra a felületekre fog vonatkozni, amelyek legalább 45 millió felhasználóval rendelkeznek, ami a közösség lakosságának tíz százaléka. Az EU-s lista a platformok által közölt adatokon alapul.

Brüsszeli bennfentesek ugyanakkor rámutattak, hogy több más vállalatnak is helye lenne a listán, például az eBaynek, az Airbnbnek, a Netflixnek, sőt a Pornhubnak is. A jegyzék még nem végleges.

Végül viszont minden egyes, Európában digitális szolgáltatásokat nyújtó cégnek a DSA hatálya alatt kell majd működnie. A kisebb szereplőkre enyhébb kötelezettségek vonatkoznak, és további hat hónapjuk van arra, hogy megfeleljenek az új előírásoknak.

A Meta a szabályozás bizonytalanságát emlegetve nem indította még el az EU-ban a Twitter riválisának szánt platformját, a Threadset.

Ehhez kapcsolódóan: Miért tekint nemzetbiztonsági veszélyként a TikTokra az Egyesült Államok?

Mi változik?

A platformok dolgoznak azon, hogy az európai felhasználók az eddiginél kevesebb illegális tartalommal találkozzanak, illetve könnyebb legyen a nem megfelelő tartalmak jelentése, amelyeket gyorsabban is kell majd törölniük.

Az Amazon új csatornát indított a feltételezett illegális termékek bejelentésére, és több információt ad a harmadik félnek számító kereskedőkről.

A TikTok „további bejelentési lehetőséget” biztosított felhasználói számára az általuk szabálysértőnek tartott tartalmakat, így a hirdetéseket illetően is. Például olyan különböző kategóriák fognak szolgálni a probléma azonosítására, mint a gyűlöletbeszéd, a zaklatás, az öngyilkosság, a félretájékoztatás és a csalás.

Ezt követően „moderátorok és jogi specialisták csapata” fog dönteni arról, hogy a kifogásolt tartalmak valóban törvénytelenek-e, sértik-e a felhasználási feltételeket, ezért el kell-e távolítani – közölte a vállalat anyacége, a kínai ByteDance.

A TikTok arról számolt be, hogy a törlésről és okáról minden esetben tájékoztatni fogják mind a feltöltőt, mind a bejelentőt, és fellebbezés is benyújtható lesz a határozat ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Azonnal töröljék a terrorista tartalmakat ‒ kötelezi az EU a közösségi oldalakat

A platform felhasználói ezentúl kikapcsolhatják majd azt a funkciót, amely a korábban már megnézett videók alapján ajánlj újakat. Ez a rendszer a vádak szerint egyre extrémebb posztokhoz vezet. A személyre szabott ajánlások deaktiválásával a TikTok az európai felhasználóknak ehelyett a világban és a térségükben népszerű tartalmakat fog javasolni.

A DSA alapján védett csoportokat, például gyerekeket tilos lesz reklámokkal célozni a platformokon.

A Snapchat bejelentette, hogy a hirdetők nem szabhatják majd személyre a hirdetéseiket a 18 év alatti korcsoport számára, a felnőtt felhasználóknak pedig átláthatóbbá és irányíthatóbbá teszik, hogy milyen hirdetések jelennek meg náluk.

Hasonló módosításokot hozott a TikTok is. 13 és 17 év közötti felhasználói nem kaphatnak mostantól olyan reklámokat, amelyeket a platformon folytatott tevékenységük alapján targetáltak.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország az orosz dezinformációs tevékenység kiemelt célpontja

Van-e tiltakozás az előírások ellen?

A Zalando bírósághoz fordult, amiért felkerült a legnagyobb platformok DSA-listájára. A német vállalat álláspontja szerint tisztességtelen bánásmódban részesült.

Ettől függetlenül a cég megkezdte a kifogásolt tartalmak megjelölésére vonatkozó rendszer felállítását, noha kicsi az esély arra, hogy az ember a ruhák, táskák és cipők gondosan átfésült kollekciói között illegális tartalommal találkozzon.

Aurélie Caulier, a Zalando egyik vezetője leszögezte, hogy támogatják a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletet. „Ez sok pozitív változást fog hozni a felhasználók számára. A Zalandón azonban általában nem áll fenn rendszerszintű kockázat, ezért nem gondoljuk, hogy ebbe a kategóriába tartozunk” – fogalmazott.

Hasonló panaszt nyújtott be az Amazon is az Európai Unió Bíróságán.

Ehhez kapcsolódóan: Közösségimédia-tilalom gyerekeknek – egyes amerikai szenátorok szerint ez a megoldás

Mi történik, ha egy vállalat nem tesz eleget a szabályoknak?

Az illetékesek arra figyelmeztették az érintett vállalatokat, hogy jogsértés esetén akár teljes bevételük hat százalékát is kiszabhatják pénzbüntetésként (ami eurómilliárdokat jelenthet), vagy akár kitilthatják őket az EU-ból. Senkinek nem kell azonban azonnali bírságra számítania egyes szabálysértések miatt, például azért, mert nem távolítanak el időben egy gyűlöletbeszédet tartalmazó videót.

A DSA inkább arra összpontosít, hogy a techóriásoknál biztosítottak legyenek a megfelelő eljárások az ajánlásaik alapjául szolgáló algoritmusok jelentette ártalmak csökkentéséhez. Lényegében lehetővé kell tenniük az Európai Bizottság szakértői számára ezen algoritmusok vizsgálatát.

„Az EU-t aggasztja egyfelől a felhasználói viselkedés, így a zaklatás és az illegális tartalmak terjesztése, de az is, ahogy a platformok működnek és hozzájárulnak a negatív hatásokhoz” – hangsúlyozta Sally Broughton Micova, a University of East Anglia docense.

Az új előírások értelmében a legnagyobb oldalaknak azonosítaniuk, majd értékelniük kell az esetleges rendszerszintű kockázatokat. Ennek augusztus végére le kell zárulnia, az eredményeket egy független testület fogja kielemezni.

Ez lesz a tervek szerint a legfőbb eszköze annak, hogy igazolják a szabályozás betartását, bár az EU-t többen is kritizálták amiatt, mert nem közölt részleteket az eljárás működéséről.

Mi lesz a világ többi részével?

Az európai előírások világszinten is éreztethetik hatásukat. A Wikipedia által elvégzett módosítások például globálisan érvényesek lesznek, nem csak a kontinensen.

Broughton Micova kiemelte, hogy a vállalatok számára nehéz lesz a DSA miatti módosításokat kizárólag Európára korlátozni, a digitális hirdetési hálózatok nem elszigetelten működnek, és egyes influenszerek is globális közönséget érhetnek el.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG