Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU vizsgálja, hogy Oroszország mesterségesen nyomja-e fel a gázárakat


 A Szlavjanszkaja kompresszorállomás az Északi Áramlat 2 vezeték egyik végpontján az oroszországi Ust-Luga közelében 2021. július 27-én
A Szlavjanszkaja kompresszorállomás az Északi Áramlat 2 vezeték egyik végpontján az oroszországi Ust-Luga közelében 2021. július 27-én

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított azon panaszok kivizsgálására, amelyek szerint az orosz Gazprom mesterségesen hajtja fel a földgáz árát a kontinens egyik legfőbb ellátójaként.

A Reuters hírügynökség szerint bár a vállalat teljesíti kötelezettségeit a meglévő hosszú távú szerződései alapján, nem köt újabb szállítási megállapodásokat. Ez pedig egyesek szerint felveti annak gyanúját, hogy szándékosan a már egyébként is rekordmagas európai gázárak emelkedésére játszik-e.

„Margrethe Vestager versenyjogért felelős alelnökkel együtt vizsgáljuk az állítást, ugyanis ez természetesen rendkívül komoly ügy” – közölte Kadri Simson uniós energiaügyi biztos.

A Gazprom és a Kreml többször is hangsúlyozta, hogy Oroszország a fennálló szerződései alapján folyamatosan ellátja ügyfeleit a megfelelő mennyiségű földgázzal.

Orosz nyomásgyakorlás okozza az áremelkedést?

Moszkva még várja a szakhatósági jóváhagyást ahhoz, hogy megkezdhesse a szállítást az Oroszországot Németországgal összekötő, Északi Áramlat 2 nevű gázvezetéken keresztül. A projektet irányító és a Gazprom egyik leányvállalatának tulajdonában lévő Nord Stream 2 AG arról számolt be hétfőn, hogy megkezdődött a vezetékpár egyik csövének feltöltése.

A vitatott projekt bírálói szerint Oroszország most úgy próbálja felgyorsítani az engedélyezést, hogy a szerződéseiben foglaltakon felül nem szállít további gázt Európába az áremelkedés közepette.

Az Európai Bizottság jövő héten közzétesz egy úgynevezett „eszköztárat”, felvázolva a tagállamok különböző válaszlehetőségeit az energiaárak emelkedésére. Ilyen például a fogyasztói ártámogatások bevezetése vagy az adócsökkentés. Egyes kormányok már döntöttek is hasonló intézkedésekről.

Több tagállam, köztük Spanyolország, Franciaország és Lengyelország is úgy véli, hogy az EU-nak összehangolt választ kellene adnia az árak emelkedésére, közösen kellene földgázt vásárolni, vagy meg kellene reformálni a közösség energiapiaci szabályait.

Simson szerint ugyanakkor a leghatékonyabb megoldást a zöld energetikai átmenet felgyorsítása jelentené. A károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében az Európai Unió jelenleg is számos intézkedést készít elő.

Vlagyimir Putyin elnök a keddi kormányülésen azt mondta, hogy a zöld energia és a kitermelési beruházások elmaradása „hisztériát és bizonyos zavarodottságát” okoz Európa energiapiacán.

„Egyesek klímaváltozási ügyekben spekulálnak, mások alábecsülnek bizonyos dolgokat, megint mások pedig elkezdték visszavágni beruházásaikat a kitermelés terén. Sima átmenetre van szükség a zöld energia felé” – jelentette ki. Majd felszólított a kőolaj-, földgáz- és szénszektor fenntartható fejlesztésére, mondván, ezt sem szabad elhanyagolni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG