Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU zsarolással vádolta meg Oroszországot


Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója Kijevben 2022. április 8-án
Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója Kijevben 2022. április 8-án

Az Európai Bizottság elnöke leszögezte: a bulgáriai és lengyelországi gázszállítás egyoldalú leállítása Oroszország újabb kísérlete arra, hogy zsarolási eszközként használja fel a földgázt.

A Gazprom szerdán megerősítette, hogy leállította a bulgáriai és lengyelországi gázszállítást, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. A hírre jelentősen megemelkedtek az árak a gáztőzsdéken. Az orosz energetikai óriásvállalat emellett arra is figyelmeztetett, hogy teljesen el fogják zárni a csapot a két országon áthaladó, Németországot, Magyarországot és Szerbiát kiszolgáló tranzitvezetékeken, ha illegális gázvételezés történik.

Ursula von der Leyen erre reagálva hangsúlyozta: „Felkészültünk erre a forgatókönyvre is, a tagállamok készenléti terveket dolgoztak ki, amiben együttműködtünk velük a koordináció és a szolidaritás mentén.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban elrendelte, hogy a barátságtalannak minősített európai országoknak rubelben kell fizetniük a földgázért, miután a Nyugat számos büntetőintézkedést hozott Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt. A javasolt rendszer keretében számlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, ahova euróban vagy dollárban fizetnek be, ezt pedig átváltják rubelre.

Kiril Petkov bolgár kormányfő kijelentette, hogy Oroszország szerződésszegést követett el, valamint figyelmeztetett, hogy az egyoldalú zsarolás elfogadhatatlan. Alekszandr Nikolov energiaügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy országának ellátása legkevesebb egy hónapig biztosított, ezen idő alatt alternatív forrásokat fognak keresni, amire szerinte EU-szinten is szükség lenne.

Egyelőre nem fenyeget további leállítás

Elemzők szerint Bulgária és Lengyelország egyébként sem akarja meghosszabbítani a szerződését, mert más forrásokból is fedezni tudják az ellátásukat, így megengedhetik maguknak a tiltakozás e formáját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a gázszállítás Magyarország irányába a szerződés és a tervek szerint történik. „Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását” – mondta.

Eközben a Bloomberg arról írt meg nem nevezett orosz forrásokra hivatkozva, hogy már négy európai állam részéről megtörténtek az első rubelfizetések, összesen pedig tíz vásárló nyitotta meg a szükséges rubelszámlát. Mint közölték, a szállítások esetleges további leállítására adott esetben legközelebb valószínűleg május második felében kerülhet sor.

Készült az AFP, a BBC, a Bloomberg és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG