Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az európai gazdák biogázt termelnek az orosz energia ellensúlyozására


Lengyelország–Litvánia-gázhálózatok összekapcsolása Jauniunaiban
Lengyelország–Litvánia-gázhálózatok összekapcsolása Jauniunaiban

Hamarosan megnyitják a csapot egy új létesítményben, ahol a terményeket és a mezőgazdasági hulladékot pépesítik és erjesztik, hogy biogázt termeljenek. Ez is az egyik olyan energetikai megoldás, amellyel kiválthatók az orosz fosszilis tüzelők.

A kis vidéki gázüzemek, amelyek több száz vagy több ezer közeli otthonnak biztosítanak energiát, egyedül még egy ideig nem fogják kiszorítani az Európába érkező gázimportot. A biogáz mégis része annak a rejtvénynek, hogyan lehetne csökkenteni Európa energiafüggőségét.

Egyévnyi orosz gáz árából fejlesztik a biometánipart

Az Európai Biogázszövetség szerint az Európai Unió gyorsan növelhetné a földgázhálózatokba betáplált biometán termelését. Egy 83 milliárd eurós (87,5 milliárd dollár) beruházás (az összeg a jelenlegi piaci árak mellett kevesebb, mint amennyit az EU 27 tagállama évente fizet Oroszországnak a vezetékes földgázért) 2030-ra megtízszerezné a biometán-termelést, és az Oroszországból tavaly importált mennyiség mintegy ötödét tudná helyettesíteni.

A Párizs-környéki Sonchamp falu gazdái úgy érzik, hogy új gázüzemük hozzájárul ahhoz, hogy Európa elszakadjon a Kremltől. „Nem következetes dolog gázt vásárolni azoktól, akik háborút viselnek a barátaink ellen – mondta Christophe Robin, az üzem hat befektetőjének egyike, aki búzát, repcét, cukorrépát és csirkét termeszt. – Ha zöldenergiát akarunk használni, és el akarjuk kerülni az orosz gáz áramlását és hozzájárulását, akkor nincs igazán más választásunk. Alternatív megoldásokat kell találnunk” – mondta.

A biogáz szerves anyagok – általában termények és hulladékok – erjesztésével készül. A sonchampi üzemből származó gáz kétezer háztartás szükségleteit elégítené ki. A gázt biometánná tisztítják, és egy csővezetékbe vezetik a közeli Rambouillet városába, ahol a kórházat, az uszodát és az otthonokat fűtik.

Öt év alatt többszörösére nőtt az iparág

Európa többi részéhez hasonlóan Franciaországban is csekély mennyiségű biomentánt állítanak elő, de az iparág fellendülőben van. Franciaországban átlagosan hetente csaknem három biometán-termelő telephelyet kapcsolnak be, számuk a 2017 végi mindössze 44-ről tavaly 365-re ugrott. Az általuk az országos hálózat számára előállított gáz mennyisége 2021-ben majdnem megduplázódott az előző évhez képest, és 362.000 háztartás számára volt elegendő.

A francia kormány több lépést is tett a biometán-fejlesztés felgyorsítására azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. Az iparág szerint a biometán 2021-ben Franciaország szükségleteinek csaknem egy százalékát fedezte, de ez az arány idén legalább két százalékra nő, 2030-ra pedig a francia gázfogyasztás húsz százalékát fedezheti, ami több gáz lenne, mint amennyit Franciaország tavaly Oroszországból importált.

Németországban csökken a tüzelőanyag-célú növénytermesztés

Németországban, Európa legnagyobb biogáztermelőjében eközben a kormány csökkenti a tüzelőanyag-célú növénytermesztést. A biogázüzemekben engedélyezett kukorica aránya 2026-ra negyven százalékról harminc százalékra csökken, ehelyett arra biztosítanak pénzügyi ösztönzőket, hogy az üzemeltetők olyan hulladéktermékeket használjanak, mint a trágya és a szalma.

Németországban a becslések szerint több mint 9500 biogázüzem működik, amelyek közül sok kis méretű egység a vidéki falvakat látja el hővel és villamos energiával.

Andrea Horbelt, a német biogázszövetség szóvivője szerint néhány év alatt meg lehetne duplázni a biometán termelését, de ez sem lenne olcsó. „A biogáz felhasználása az áramtermeléshez drágább, mint a nap- és a szélerőműveké, és ez mindig így marad” – mondta.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG