Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkezdik feltölteni Nyugat-Európa legnagyobb gáztárolóját


Németország megkezdte az orosz Gazprom által elhagyott hatalmas rehdeni gáztároló feltöltését – közölte csütörtökön a létesítmény államilag kinevezett vezetője. Németország az orosz gázszállítás esetleges elzárására készül fel, ebben segít a Gazprom által eladott tározó.

Az Európába irányuló orosz gázszállítmányok sorsa azután vált kétségessé, hogy Moszkva az ukrajnai invázió miatti nyugati szankciókra válaszul elrendelte, hogy a külföldi országoknak rubelben kell fizetniük az orosz gázért. Ezt a legtöbb vásárló elutasította.

A Gazprom lemondott róla

A Gazprom a múlt hónapban a diplomáciai kapcsolatok romlása miatt mondott le a Gazprom Germania üzletágáról, beleértve a rehdeni gáztárolót is, amely Nyugat-Európa legnagyobb gáztárolója. Ezt most elkezdték feltölteni a németek, készülve a gázszállítások esetleges leállására.

„A mai naptól kezdve kis mennyiségeket táplálnak be – mondta a Reutersnek Egbert Laege, a német energiaügyi szabályozó hatóság által a vállalat ideiglenes irányítására kinevezett igazgató, aki első alkalommal nyilatkozott a vállalat vezetéséről. – Intenzíven dolgozunk olyan megoldásokon, amelyek biztosítják, hogy hamarosan lényegesen több gáz áramolhasson a tárolóba.”

Még nem tudni, ki lesz az új tulajdonos

A Rehden mintegy négymilliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, de tavaly télen csak kis mennyiséget tápláltak bele. Laege szerint a cél, hogy télre teljesen feltöltsék. A Rehden jelenleg mindössze 0,6 százalékig töltött, ami messze elmarad a németországi gáztárolók 36 százalékos átlagától.

A német szabályozó hatóság szeptember 30-ig ellenőrzi a Gazprom Germaniát. Ez idő alatt joga van eltávolítani a vezetőket, új munkatársakat felvenni és üzleti döntéseket hozni. Egyelőre nem világos, ki veszi át a határidő után a cég irányítását.

„A Gazprom Germania-csoport tevékenységének stabilizálásában e bizonytalan időkben is jó eredményeket értünk el – mondta Laege, hozzátéve, hogy rendszeres kapcsolatban áll a gazdasági minisztériummal, a német hálózati szabályozó hatósággal és a csoport üzleti partnereivel. – Mindannyian elismerik, hogy a Gazprom Germania-csoport óriási jelentőséggel bír a gázellátás biztosítása szempontjából. Üzleti partnereink bizalma talán a legfontosabb értékünk. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezt a bizalmat fenntartsam és megerősítsem.”

XS
SM
MD
LG