Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Parlament etnikai tisztogatással vádolja Azerbajdzsánt Hegyi-Karabahban


Mindenüket magukkal vitték a menekülők, amit csak tudtak. Kornidzor, Örményország, 2023. szeptember 29.
Mindenüket magukkal vitték a menekülők, amit csak tudtak. Kornidzor, Örményország, 2023. szeptember 29.

Az uniós törvényhozók csütörtökön azzal vádolták meg Azerbajdzsánt, hogy etnikai tisztogatást hajt végre Hegyi-Karabah örmény lakosai ellen, és sürgették az EU-t, hogy vezessen be szankciókat Baku ellen.

Az Európai Parlament állásfoglalásában közölte: „Úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet etnikai tisztogatásnak felel meg, és határozottan elítéli az azeri csapatok fenyegetőzését és az elkövetett erőszakot.”

Ehhez kapcsolódóan: Európai csúcs Granadában: Ukrajna mellett a nyugat-balkáni és a kaukázusi válság is szerepel a napirenden

Az Európai Unió felülvizsgálhatja az Azerbajdzsánnal fenntartott kapcsolatokat, beleértve a pénzügyi segélyeket, és szankciókat szabhat ki magánszemélyekre, ha a helyzet tovább romlik Hegyi-Karabahban az azeri hatalomátvétel után – közölte hét elején az EU.

A dokumentum szerint az unió átgondolhatja a politikai szerepvállalást, a pénzügyi támogatást és az ágazati együttműködést, ám konkrétumokról nem esett szó, mint ahogy Azerbajdzsán energiaszektoráról sem.

Az azerbajdzsáni erők múlt hónapban ragadták magukhoz az ellenőrzést a főként örmények lakta enklávé, Hegyi-Karabah felett. Ezután több mint százezer ember vándorolt ki Örményországba.

Ehhez kapcsolódóan: Örményország elítélte a volt hegyi-karabahi vezetők őrizetbe vételét

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője és a 27 tagú közösség számos vezetője elítélte a lépést. Diplomaták szerint azonban nézeteltérések vannak az uniós országok között abban, hogy tegyenek-e határozottabb diplomáciai vagy politikai lépéseket.

Az EU válaszát nehezíti, hogy az ukrajnai háború miatt a korábbinál jobban támaszkodik most az azerbajdzsáni olajra és gázra az orosz energia kiváltása érdekében.

Készült az AFP és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG