Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Unió még kivár az Oroszország elleni szankciókkal


Josep Borrell és Dmitro Kuleba közös sajtótájékoztatója Kijevben 2020. szeptember 22-én
Josep Borrell és Dmitro Kuleba közös sajtótájékoztatója Kijevben 2020. szeptember 22-én

Ukrajna felszólítása ellenére egyelőre nem rendel el szankciókat Oroszországgal szemben az Európai Unió.

A Nyugat attól tart, hogy az orosz hadvezetés inváziót készít elő Ukrajna ellen az ország határai közelében már hónapok óta zajló csapatösszevonásokkal. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia pusztító gazdasági büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba támadás esetére, Kijev azonban azt szeretné, ha ezek némelyikét preventív jelleggel már most életbe léptetnék.

„Döntéseket várunk. Úgy gondoljuk, hogy igenis megfelelő és legitim okok vannak legalább bizonyos szankciók elrendelésére annak demonstrálása érdekében, hogy az Európai Unió a szavait kész tettekre is váltani” – jelentette ki Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője az EU brüsszeli külügyi tanácsülése előtt hétfőn, amelynek munkareggelijére őt is meghívták.

Az európai uniós tagállamok szakminiszterei nemrég 1,2 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot fogadtak el Ukrajna részére, illetve hétfőn megnyitották a lehetőségét egy kisebb léptékű katonai kiképzőmisszió megindításának is, amelyet a kijevi vezetés már régóta szorgalmaz.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az EU-nak nem kellene megvárnia az újabb katonai beavatkozást, ugyanis az orosz hadsereg mozgolódása már most is súlyos gazdasági és egyéb károkkal jár Ukrajna számára. „Bizonyos dolgok már megkezdődtek, és ezeknek is ára van, ezért választ kívánnak” – vélekedett.

Emellett pedig további szankciókat szorgalmazott az Ukrajnával szomszédos Belarusszal szemben is, amiért az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim engedi, hogy az ország területén orosz katonák tízezrei állomásozzanak hivatalosan egy hadgyakorlat céljából.

Egyelőre kivár az EU

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és a tanácsülés több más résztvevője ugyanakkor világossá tette, hogy a közösség még nem foganatosít újabb korlátozásokat Oroszország ellen. Josep Borrell elmondta, hogy szükség esetén rendkívüli találkozón fognak dönteni a szankciókról, de csak akkor, „amikor eljön a pillanat”.

Mint közölte, az Európai Unió egyelőre a diplomáciai erőfeszítéseket támogatja. „Legyen szó vezetői vagy miniszter szintű csúcstalálkozókról, akármilyen formátumról, égető szükség van arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és megpróbálják megelőzni a háborút” – hangsúlyozta.

Annalena Baerbock német külügyminiszter eközben azzal vádolta a Kremlt, hogy felelőtlen játékot játszik Kelet-Ukrajna civil lakosságával, és felszólította az orosz vezetést, hogy térjen vissza a diplomáciai megoldáskereséshez.

Ukrán kollégája a munkareggelit követően üdvözölte a katonai kiképzők küldését, rámutatva, hogy nem harcoló egységekről van szó. „A megvalósítás részleteiről, paramétereiről, menetrendjéről még egyeztetni kell. Azonban rendkívül fontos, hogy új fejezet nyílt a kapcsolatainkban” – szögezte le.

Egy névtelenséget kérő EU-s diplomata arról számolt be, hogy a misszió meglehetősen korlátozott lesz, és valószínűleg nem is kerül rá sor egyhamar.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG