Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az év végére Irakból is kivonulnak a harcoló amerikai katonák


Egy amerikai C–130 Hercules katonai szállítógép az Ain Al-Asszad légi támaszpont kifutóján a nyugat-iraki Anbár tartományban, egy nappal azután, hogy tizennégy rakétát lőttek ki az amerikaiak által használt bázisra. 2021. július 8.
Egy amerikai C–130 Hercules katonai szállítógép az Ain Al-Asszad légi támaszpont kifutóján a nyugat-iraki Anbár tartományban, egy nappal azután, hogy tizennégy rakétát lőttek ki az amerikaiak által használt bázisra. 2021. július 8.

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy az iraki amerikai csapatok az év végére befejezik harci küldetésüket, de továbbra is tanácsokkal látják el az iraki hadsereget és részt vesznek az iraki katonák kiképzésében.

Biden július 26-án tette ezt a nyilatkozatot, amikor a Fehér Házban találkozott Musztafa Al-Kadhimi iraki miniszterelnökkel.

A washingtoni külügyminisztérium által kiadott közös amerikai–iraki nyilatkozat szerint a biztonság biztosítását szolgáló kapcsolat a kiképzésre, a tanácsadásra és a hírszerzési információk megosztására összpontosít.

Az Egyesült Államok áprilisban közölte, hogy a még Irakban tartózkodó kétezer-ötszáz amerikai katona szerepet vált, a kiképzésre és a tanácsadásra összpontosít majd, de azt nem árulta el, hogy mikor lesz az átállás.

Még nem tudni, hányan maradnak

Jen Psaki fehér házi szóvivő nem volt hajlandó megmondani, hogy a kétezer-ötszáz amerikai katonából hányan maradnak Irakban az év végéig.

„A számokat a küldetés szükségletei fogják meghatározni. Egyre inkább a tanácsadói és a kiképzési tartalomra váltunk át a korábbi évek gyakorlatáról” – közölte.

Az amerikai erők több mint 18 évvel ezelőtt árasztották el Irakot, miután Washington inváziót indított Szaddám Huszein hatalmának megdöntésére. Hét év telt el azóta, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció az Iszlám Állam szélsőségeseivel harcolt, akik Irakot fenyegették.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden és Kadhimi elkötelezték magukat a folyamatos biztonsági partnerség mellett „annak biztosítása érdekében, hogy [az Iszlám Állam] soha többé ne erősödhessen meg, és lehetővé váljon a terror után magukhoz térő közösségek számára, hogy méltósággal újraépítsék magukat, még úgy is, hogy az Egyesült Államok tisztán tanácsadói szerepre vált át”.

A bejelentés egybeesik azzal, hogy az Egyesült Államok kivonul Afganisztánból, miközben Kína egyre nagyobb teret nyer ott. Ezt a Biden-kormány a legnagyobb hosszú távú biztonsági kihívásnak tartja.

Ezentúl így segítik

Kadhimi, aki alig egy éve van hatalmon, és az Iránnal szövetséges politikai frakciók nyomás alatt tartják, hogy távolítsa el az amerikai csapatokat Irakból, azt mondta, hogy országa jövőjének megvitatására utazott Washingtonba.

Kijelentette, hogy a viszony az Egyesült Államokkal „minden eddiginél erősebb”, és magában foglalja a gazdasági, környezetvédelmi, egészségügyi, oktatási és kulturális kapcsolatokat.

A Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok segíti az áramellátás biztosítását, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését, támogatja a magánszektor fejlődését és a Covid–19 elleni küzdelmet.

A Bagdadnak ígért mintegy ötszázezer adag koronavírus-vakcina „néhány hét múlva ott lesz” – mondta Biden Kadhiminek.

Az amerikai elnök azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja az októberi iraki választásokat, Washington szorosan együttműködik Bagdaddal, az Öböl-menti Együttműködési Tanáccsal és az Egyesült Nemzetek Szervezetével a voksolás tisztaságának biztosítása érdekében.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG