Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az extrém hideg ellenére tüntetés lesz Navalnij mellett Szibériában


A rendfenntartó erők őrt állnak egy Alekszej Navalnij mellett tartott szimpátiatüntetésen, Jakutföldön, Oroszországban, 2021. január 23-án.
A rendfenntartó erők őrt állnak egy Alekszej Navalnij mellett tartott szimpátiatüntetésen, Jakutföldön, Oroszországban, 2021. január 23-án.

A mínusz 40 Celcius-fok körüli hőmérséklet ellenére többen arra készülnek a kelet-szibériai Jakutszkban, hogy csatlakoznak az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzése elleni, vasárnapra meghirdetett országos tüntetésekhez.

A világ egyik leghidegebb városának számító Jakutszkban múlt hétvégén is nagyjából 150-en utcára vonultak, akkor mínusz 52 Celsius-fokot mértek.

„Egyfajta űrhajósruhát kell viselned. Olyan, mint kimenni a világűrbe” – mondta az előző heti megmozduláson is részt vevő, 26 éves Nyurgun Szemenov.

A fiatalember arról számolt be, hogy sokan három-négy réteget is magukra vettek, és a sáljukon keresztül lélegeztek.

A körülbelül 300 ezres lakosságú, örökfagyra épült városban rendezett előző demonstráción a rendőrök harminc főt őrizetbe vettek.

Emberek ezreit vették őrizetbe

Több tucatnyi hasonló tüntetésen emberek tízezrei vettek részt Oroszország-szerte, Navalnij szabadon bocsátását sürgetve.

A rendőrség illegálisnak minősítette a tiltakozásokat, és több mint négyezer embert őrizetbe is vettek sajtójelentések szerint. A hatóságok nem közöltek hivatalos számokat.

Navalnij társai most vasárnapra is tüntetést hirdettek mintegy nyolcvan orosz városban.

Az előző héten előállított Szulusztána Mirán még nem döntötte el, hogy ilyen röviddel a szabadlábra helyezését követően részt vesz-e az újabb demonstráción. A nő a helyi törvényhozás képviselője volt, tavaly mondott le a posztjáról, tiltakozásképpen az orosz alkotmánymódosítás ellen, amelynek nyomán Vlagyimir Putyin elnök akár 2036-ig is hatalomban maradhat.

Elmondta, attól tart, hogy ha ismét utcára megy, akkor bűnügyi eljárás indul majd ellene, s szerinte mások is hasonlóan gondolkozhatnak, úgyhogy nem a fagy tarthatja vissza az embereket a részvételtől, hanem a félelem a hatósági megtorlástól.

Készült a Reuters tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG