Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Ne féljetek!" – újabb tiltakozásokra buzdít Navalnij a börtönből


Alekszej Navalnij a cellájában, miközben videóhíváson át hallgatják meg az előzetes letartóztatásáról szóló január 28-ai tárgyaláson.
Alekszej Navalnij a cellájában, miközben videóhíváson át hallgatják meg az előzetes letartóztatásáról szóló január 28-ai tárgyaláson.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus arra szólítja fel az embereket, hogy a hétvégén vonuljanak utcára és tiltakozzanak Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere ellen.

Másodjára is tiltakozó megmozdulásokra hívja a szimpatizánsait Alekszej Navalnij a bebörtönzött orosz aktivista a hétvégére, miközben a hatóságok sorra csapnak le a férfi munkatársaira, és figyelmeztetésekkel próbálják távol tartani az embereket a tüntetésektől.

Razzia: zongorázva várta a rendőröket Navalnij támogatója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:39 0:00

Miután január 28-án elutasította egy orosz bíróság Navalnij ügyvédeinek a keresetét, hogy szabadon engedjék az ellenzéki aktivistát, Navalnij egy, a weblapján közzétett levélben szólította föl az embereket, hogy tegyél félre a félelmüket, és ismét menjenek ki tüntetni.

"Ne féljetek semmitől!"

Gyerünk ki, ne féljetek semmitől. Senki nem akar olyan országban élni, ahol a zsarnokság és a korrupció uralkodik. A többség velünk van” – mondta Navalnij. Az aktivista és a szövetségesei január 31-ére ismét országos szintű tiltakozást terveznek. Múlt hétvégén több tucat városban százezrek mentek ki tüntetni a brutális rendőri fellépés ellenére. A rendőrség közel 4 ezer tüntetőt vett őrizetbe.

Január 28-án 10 újabb nap elzárásra ítélte egy szentpétervári bíróság Navalnij csapatának a helyi vezetőjét, Irina Fatyanovát, nem engedélyezett tüntetés szervezése miatt, Fatyanova már 7 napot rács mögött kényszerült tölteni ugyanezen vádak miatt. A helyi aktivista szerint „a hatóságok mindent megtesznek”, hogy távol tartsák a 31-ei tüntetéstől.

Február 2-án tárgyalják Navlanij ügyét

A hazatérésekor rögtön őrizetbe vett Navalnijnek a tárgyalásáig biztosan őrizetbe kell maradnia, de akár három és fél év börtön is várhat rá, ha letöltendőre változtatják a felfüggesztett börtönbüntetését a február 2-án tartott tárgyaláson. Az aktivistát még korábban ítélték el egy vesztegetési ügyben, de az ítélet sokak szerint politikailag motivált volt.


A felfüggesztett büntetés december 30-án járt volna le, de az orosz hatóságok szerint Navalnij megsértette a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeit, amikor a mérgezését követően az öntudatlan ellenzékit Németországba menekítették.

A hatóságok sorra razziáznak a munkatársainál

Navalnij törvénytelennek nevezte, hogy elutasították a kérelmet, hogy szabadon engedjék. „A törvénytelenség megszokott dolog Oroszországban. Ez is egy példa a törvénytelenségre azzal a céllal, hogy megrémisszenek engem és mindenki mást. A bírók csak szolgák. Pórázra akarják kötni a hozzám hasonlókat” – mondta Navalnij, aki videóhíváson keresztül vett részt a tárgyaláson.


Nemrég a biztonsági erők álarcos csoportjai törtek be több moszkvai épületbe, köztük Navalnij lakásába – ahol a rendőrök őrizetbe vették testvérét, Oleget – és egy bérelt lakásba is, ahol Navalnij felesége, Julia anno lakott. Továbbá átkutatták a politikus korrupcióellenes alapítványának (FBK) irodáit és a Navalnij Live stúdiót is, ahol azokat a videókat készítik, amelyekkel feltárják a kormányzati korrupciót.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG