Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

​​​​​​​Az farkas ellen való belga áfium kerestetik


Farkasok a belgiumi Pairi Daiza vadasparkban 2019. augusztus 2-án (Képünk illusztráció)
Farkasok a belgiumi Pairi Daiza vadasparkban 2019. augusztus 2-án (Képünk illusztráció)

Hollandián keresztül vándoroltak Németországból Belgiumba azok a farkasok, akik ellen több ezres tüntetést szerveznek, halálosan fenyegetik az erdészeti ügynökség szóvivőjét és állami keretből költenek a kerítések biztonságosabbá tételére. Tavaly ötven alkalommal látták a populáció egyedeit.

Míg a brüsszeli buborékban csak a rókák okoznak némi izgalmat (tudniillik hogy széthordják-e a nem kellő körültekintéssel elhelyezett szelektív szemetet hétfőn és csütörtökön, tehát a szemétszállítás napjának éjjelén), addig néhány hete Észak-Belgiumban háromezren tüntettek – a farkasok ellen. Pár éve még jópofa dolognak tűnt, hogy megjelentek belga földön, mostanra azonban juhokat, teheneket ragadnak el, és nem utolsósorban megrémítik az embereket.

Tüntetés a farkasok ellen

Háromezren vettek részt Nagy rossz farkas nevű demonstráción Oudsbergenben, a német és a holland határhoz közeli Limburg tartományban. A tüntetők fáklyával vonultak, az óvatosság kedvéért elektronikussal, nehogy a farkasvésznél is nagyobb katasztrófát hozzanak a kisvárosra. „Szép állat, de nem ide tartozik” – mondták a résztvevők, nem ok nélkül. A farkasok az elmúlt időszakban teljesen otthonosan érzik magukat ezen a környéken, rendszeresen megtámadják a lakosság által tartott juhokat, teheneket, pónikat vagy más állatokat. Mivel a farkas védett állat, a hatóságok azt javasolják, hogy húzzanak fel kerítést vagy építsenek nagyobbat. Tudni kell ehhez, hogy a vidéki Belgium úgy néz ki, hogy az egyik nagyobb zöld területet követi a másik, ahol valóban különböző állatokat látni. Egy kirándulás felér egy állatsimogatóval vagy állatkerti sétával. Vagyis ha valaki újabb vagy magasabb kerítést akar építeni, annak nem a kiskertet kell védetté tennie, hanem a domboldalt. Hiába támogatja a kormány a kerítésépítést, azt mondják, hogy bizonyára nem mindenki tudja, mekkorát tud ugrani egy farkas és hogy ehhez képest mekkora kerítés nyújtana védelmet. Persze már erre is szakosodott egy cég, amely farkasálló kerítéseket készít és telepít. A Wolf Fencing Team bárkinek ad tanácsot, tájékoztatást arról, milyen állami támogatás mellett lehet igénybe venni a munkájukat.

A limburgi tüntetők nem azt kérik, hogy vadásszák le az állatokat, hanem azt, hogy helyezzék át őket természetvédelmi területre. A legnyomósabb érvük az, hogy nem akarják megvárni, amíg emberre támad a populáció valamelyik tagja.

Ötfős rettentő falka

A belga farkasállomány jelenlegi ismereteink szerint öt egyedből áll. Az elmúlt évek észlelései alapján négy felnőtt van, akiket el is neveztek: Naya, Roger és egy pár: August és Noëlla. Az ötödik, Billy valami vándorpéldány lehetett, ezért nem sorolták őt a belga farkasok közé. Két éve Nayát, tavaly pedig Rogert megölték. Augustnak és Noëllának viszont öt kölyke született, akik közül kettőt elgázolt egy autó. Így jön ki a jelenlegi öt példány, vagyis egy család. Ám feltehetően az állomány gyarapodni fog.

A farkasokkal kapcsolatos hasznos tudnivalókat a Welkom Wolf nevű honlap összegzi, egyszerre tudományos alapossággal és érdekes részletekkel. Utóbbiak közé tartozik, hogy tavaly több mint ötven észlelést jegyeztek fel a limburgi farkasfalkával kapcsolatban, sőt fotók is készültek róla. Ez viszonylag nagyszámú megfigyelésnek számít, és a honlap működtetői nagyon hálásak a lakosságnak, akik tájékoztatják őket, ha valami farkasgyanúsat látnak. Ez segít nekik abban, hogy pontosabb képet kapjanak a farkasok szokásairól és mozgásáról azokon a helyeken is, ahol nincsenek kamerák. Szerintük a következő időszak mozgalmas lesz – éppen ettől félnek a farkasok ellen tiltakozó állattenyésztők –, mert a fiatal farkasok is megkezdik barangolásukat, később pedig a családalapítás ideje is eljön.

Megfenyegették a szóvivőt

A hangulatkeltésnek megvan az eredménye: halálos fenyegetéseket kapott az erdészeti ügynökség szóvivője. Jeroen Denaeghel, a Flamand Természeti és Erdészeti Ügynökség munkatársa némi kétségbeeséssel magyarázta, hogy ő a munkáltatója álláspontját közvetíti, sajnálja a gazdákat, ha kárt szenvednek, neki is van egy pónija, és nem szeretné, ha elragadná egy farkas. „Minden állat viselkedése biológiailag magyarázható. Ideje kijózanodni és elolvasni a tényeket a farkasokról” – próbált észérvekkel hatni az indulatokra.

Ha mindez nem lenne elég, májusban egy hiúz is az egyik erdei kamera objektívje elé került. Ahol egy hiúzt találni, ott több is él – mondta erre az egyik szakértő, utalva rá, hogy az állat rendkívül mozgékony és gyakorlatilag észrevehetetlen, nem véletlenül hívják az erdő fantomjának. A feltételezések szerint Hollandián át Németországból érkezett a hiúz, amely már régóta nem honos Belgiumban. Az útvonal ugyanaz, mint amit a farkasok esetében megfigyeltek.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG