Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az FBI is gyűjti a háborús bűnök bizonyítékait Ukrajnában


Ukrán zászló programkódokból
Ukrán zászló programkódokból

Ukrajna az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájával és amerikai cégekkel közösen gyűjt bizonyítékokat az oroszok által elkövetett háborús bűnökre, köztük földrajzi helymeghatározási és mobiltelefon-adatokat – közölték magas rangú tisztviselők kedden.

Az ukrán hatóságok azóta gyűjtik a digitális információkat a harcterekről és a háború sújtotta ukrán városokról, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta az országot – közölte Alex Kobzanets, az FBI különleges ügynöke, aki korábban az ügynökség jogi attaséjaként dolgozott Ukrajnában.

„Az FBI-nak tapasztalatai vannak az ilyen adatok gyűjtésében, elemzésében és feldolgozásában” – mondta Kobzanets az RSA kiberbiztonsági konferencián San Franciscóban.

Ez a munka magában foglalja a mobiltelefon-információk vizsgálatát, a DNS-minták törvényszéki elemzését, valamint a harctéren összegyűjtött testrészek analízisét – tette hozzá.

„A következő lépés az együttműködés a nemzeti szolgáltatókkal az Egyesült Államokban, és ezeknek az információknak a továbbítása (…) az előfizetői információk megszerzése, a földrajzi helyadatok megszerzése, ahol csak lehetséges” – mondta Kobzanets.

A munka az Egyesült Államok és Ukrajna együttműködésének elmélyülését tükrözi a kiberfronton, ahol Oroszország mindkét ország közös ellenfele.

Az orosz kormány egyelőre nem kommentálta a hírt.

Ehhez kapcsolódóan: Gulyás Gergely: Nem tudjuk letartóztatni Putyint, ha Magyarországra jön

Az ügynök hozzátette, hogy az amerikai FBI az elmúlt másfél évben azon dolgozott, hogy segítsen Kijevnek azonosítani az Ukrajnában tevékenykedő orosz kollaboránsokat és kémeket, valamint azokat az orosz erőket, amelyek a főváros környékén tevékenykedtek az invázió idején.

Az amerikai biztonsági cégek és tisztviselők Ukrajna fő partnerei az orosz kibertámadások visszaszorításában, amelyek ellen Kijev legalább 2015 óta küzd.

Illia Vitjuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat kiberinformációs biztonsági részlegének vezetője elmondta, hogy az Ukrajna elleni orosz támadások száma az elmúlt néhány évben megnőtt, és az utóbbi hónapokban ezek a támadások célzottabbá váltak.

„Egy büntetőügyben nagyon nehéz bizonyítani, hogy ki a felelős – mondta Vitjuk. – Nagyon fontos, hogy minél több információhoz jussunk az orosz kiberbűnözőkről (…) mert ezeket az információkat összegyűjtjük, és felhasználjuk a büntetőügyeknél.”

„Úgy gondoljuk, hogy ezek a kiberháborús bűnesetek valami újat jelentenek – tette hozzá. – Most láthatjuk az első teljes körű kiberháborút.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG