Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: Nem tudjuk letartóztatni Putyint, ha Magyarországra jön


Vlagymir Putyin és Orbán Viktor Moszkvában 2016. február 17-én
Vlagymir Putyin és Orbán Viktor Moszkvában 2016. február 17-én

A magyar jogrend szerint nem lehet letartóztatni az orosz elnököt, ha az ország területére lép, mert Magyarországon nincs kihirdetve a Nemzetközi Büntetőbíróság statútuma – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arra a kérdésre, hogy Magyarország érvényt szerezne-e az ICC elfogatóparancsának Putyin orosz elnökkel szemben. A miniszter szerint nem szerencsés lépés az elfogatóparancs, mert az eszkaláció irányába visz.

A Nemzetközi Büntetőbíróságnak van egy statútuma, amelyet Magyarország elfogadott, de nem hirdetett ki – mondta Gulyás Gergely. Egy nemzetközi egyezmény elfogadása automatikusan nem válik a belső jog részévé, csak akkor, ha az Országgyűlés kihirdeti, amelyre létezik egy speciális eljárás – tette hozzá.

„Ez ebben az ügyben nem történt meg az elmúlt években, és nem véletlenül nem történt meg, ezért ennek [az elfogatóparancsnak] nem tudunk eleget tenni” – fogalmazott.

Azért nincs kihirdetve az ICC statútuma, mert a kormány szerint az egyezmény ellentétes az Alaptörvénnyel – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ezt még Áder János államfő idején jelezte több alkalommal a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Mint mondta, nem akartak abba a helyzetbe kerülni, hogy az Országgyűlés kihirdeti az ICC statútumát, a köztársasági elnök nem írja alá, majd az Alkotmánybíróság kimondja, hogy az egyezmény ellentétes az alkotmánnyal. A kormány szerint is csak alkotmánymódosítással lehetne kihirdetni – tette hozzá.

Gulyás Gergely emlékeztetett: sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem részes állama az ICC-nek, Magyarország az, de nem hirdette ki a statútumot.

XS
SM
MD
LG