Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ICC kivizsgálja a palesztin területeken a feltételezett atrocitásokat


Jasszer Arafat egykori palesztin vezetőt ábrázoló plakát előtt sétál el egy járókelő a libanoni Shatila palesztin menekülttáborban, 2020. március 30-án.
Jasszer Arafat egykori palesztin vezetőt ábrázoló plakát előtt sétál el egy járókelő a libanoni Shatila palesztin menekülttáborban, 2020. március 30-án.

Vizsgálatot indított a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében, a döntést Izrael és az Egyesült Államok is bírálta.

Fatou Bensouda, a hágai székhelyű bíróság főügyésze bejelentette szerdán, hogy öt évig tartó előzetes vizsgálódás után úgy döntött, hivatalos vizsgálatot indít a blokád alatt lévő Gázai övezetben, illetve Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben 2014 júniusa óta történt események ügyében.

„Végső soron főleg a bűncselekmények áldozataira kell fókuszálnunk, mind a palesztin, mind az izraeli oldalon, ők a hosszú ideje tartó erőszak és bizonytalanság áldozatai, amely súlyos szenvedést és kétségbeesést okozott minden oldalon” – írta közleményében.

Kiemelte, hogy a vizsgálatot már utódja, Karim Khan főügyész fogja levezetni, „függetlenül, pártatlanul, tárgyilagosan és részrehajlástól mentesen”.

Izraelben elítélték, a palesztinok üdvözölték a döntést

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai közleményében leszögezte, hogy országa határozottan ellenzi a törvényszék „csalódást keltő” határozatát.

Mint írta, az ICC nem rendelkezik jogkörrel ebben az ügyben, miután Izrael nem fogadta el a testület joghatóságát. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti Palesztinát szuverén államnak, amely így nem is csatlakozhatott volna az ICC-hez.

Hasonlóképp reagált az izraeli kormány is. Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette: „Izraelt megtámadták”.

„Az elfogult hágai nemzetközi bíróság olyan döntést hozott, amely az antiszemitizmus és a képmutatás esszenciája. Ígérem, harcolni fogunk az igazságért, amíg el nem érjük ezen botrányos döntés érvénytelenítését” – közölte.

A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság és a Gázai övezetet uraló Hamász, illetve emberi jogi szervezetek ugyanakkor üdvözölték a határozatot.

„Ez a régóta várt döntés Palesztinának az igazság és az elszámoltathatóság megteremtését célzó erőfeszítéseit szolgálja, amelyek a béke nélkülözhetetlen alapjait képezik” – húzta alá a Palesztin Hatóság külügyminisztériuma.

Ismét előtérben a palesztin államiság kérdései

Bár Palesztina a nemzetközi közösség egy jelentős része szerint nem számít független államnak, az ENSZ közgyűlése 2012-ben „nem tag megfigyelői státuszt” szavazott meg a számára, így csatlakozhatott például a Nemzetközi Büntetőbírósághoz is.

Számítani lehetett a hivatalos vizsgálatra, miután az ICC illetékes testülete február elején úgy ítélte, hogy a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

A döntés nem jelent közvetlen fenyegetést Izraelre nézve, a vizsgálat pedig évekig eltarthat, az ICC azonban kiadhat letartóztatási parancsokat a bűncselekmények elkövetésével vádolt személyek kézre kerítése érdekében, ami megnehezíthetné az érintettek utazását a bíróság részes államaiba.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, többek között az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG