Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Komoly politikai fegyverténnyé vált Izrael oltási programja


Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök a jogi csapatával a politikus korrupciós ügyét vizsgáló egyik bírósági meghallgatás előtt, 2021. február 8-án.
Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök a jogi csapatával a politikus korrupciós ügyét vizsgáló egyik bírósági meghallgatás előtt, 2021. február 8-án.

Izrael élen jár a koronavírus elleni oltásban. Az országban azonban nem csak egészségügyi kérdés a vakcinák hozzáférhetősége, hanem komoly politikai tőkét jelent a régiós ügyek intézésében és a közelgő választásokon is.

Izrael elkezdte újranyitni a gazdaságát, és közben egy meglepő fogolycserét is lebonyolított Szíriával, amelyben a vakcinák szintén szerepet kaptak. Ezek, és az oltási program elindítása a Gázai övezetben, mind azt mutatják: akik hozzáférnek a védőoltáshoz, azoknak hatalma van a régióban.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök, aki a lakosság beoltását tette a választási kampánya fő témájává, különösen szemléletes példája ennek a jelenségnek. Izrael az élen jár a világon a koronavírus elleni oltások terén, a 9,3 millió állampolgár több mint a fele már megkapta legalább az első adagot, a harmada pedig már mindkét adagot, mindezt kevesebb mint két hónap alatt.

Működni látszik az oltási terv

Szemben az Egyesült Államokban és az Európai Unióban tapasztalható várólistákkal Izraelben bárki beoltathatja magát, aki akarja, sőt az oltási pontokra ingyen étellel próbálják becsábítani azokat, akik még hezitálnak.

Úgy tűnik Netanjáhú erőfeszítései meghozták a gyümölcsüket, és az országban elkezdett csökkenni a fertőzések és a megbetegedések száma. Így vasárnap bejelentették, hogy megkezdik a járványügyi korlátozások lazítását Izraelben, újranyithatnak a boltok, plázák, és sok iskola is. A következő hetekben további lazítások jönnek, éppen időben, ugyanis március 23-án választások lesznek.

„Az időzítés pont jó neki [Netanjáhúnak]” – mondta Gideon Rahat, a Hebrew University politikatudományi kutatója az AP-nek. Az azonban kérdéses, hogy ez elég lesz-e arra, hogy elterelje a figyelmet a politikus ellen folyó korrupciós vizsgálatról, valamint a gazdasági károkról, amit a járvány okozott. Az újraválasztásért induló miniszterelnök láthatóan elkezdte ütni a vasat, és folyamatosan az oltási programról beszél. A kihívói várhatóan majd megpróbálják a kínosabb ügyekre terelni a szót.

Az oltási program a kampány középpontjában

Több ezer ember vesztette el az állását, vállalkozások mentek tönkre a járvány alatt, és sokakat az is felháborít, hogy a Netanjáhú egyik fő szövetségesének számító ultraortodox közösségek sokszor nem törődtek a járványügyi korlátozásokkal. Sokan azért is támadták a miniszterelnököt, mert úgy gondolták, túl későn zárták le az ország reptereit.

Netanjáhú közben bemutatta a „zöld jelzés” programot, amely lehetővé teszi az oltottaknak, hogy kulturális eseményekre járjanak, utazzanak, étterembe és edzeni járjanak. Akiket nem oltanak be, azoknak továbbra is zárva maradnak ezek a lehetőségek.

Tiltakozók vonulnak Jeruzsálemben Benjámin Netanjáhú rezidenciája előtt, 2021. február 6.
Tiltakozók vonulnak Jeruzsálemben Benjámin Netanjáhú rezidenciája előtt, 2021. február 6.

„Mindenkit arra kérek, akit nem oltottak be – oltassa be magát. Megkapják a zöld jelzést és élvezhetik az előnyeit” – mondta Netanjáhú egy edzőteremben rendezett sajtóeseményen. Sok kritika érte kívülről Izraelt, amiért a megszállt Ciszjordániában és Gázai övezetben élő palesztinok javarészt kimaradnak az oltási programból. Közben a miniszterelnök látszólag hezitálás nélkül beleegyezett, hogy 1,2 millió dollár értékű vakcinát vegyen Oroszországtól az ősellenségnek számító Szíria számára cserébe egy izraeli nő elengedéséért.

Titkos alku Szíriával és Oroszországgal

Netanjáhú a sajtóban azzal dicsekedett, hogy a Putyinhoz fűződő jó kapcsolata segített alkut kötnie. A vakcinákról nem beszélt, és állítólag az ország katonai cenzorait is megpróbálta rávenni, hogy minősítsék titkosnak a vakcinák vásárlását. Amikor az alkuról kérdezték, Netanjáhú kitérő választ adott, és azt mondta „egyetlen izraeli vakcina” sem érkezett Szíriába. Arról, hogy Izrael fizetett-e Oroszországnak, hogy vakcinát szállítsanak, nem beszélt.

„Az legitim az izraeli kormány részéről, hogy eltérjen a normáktól, és másfajta fizetőeszközzel fizessen. Az viszont, hogy ezt eltitkolják, aggasztó. Nyilvánvaló, hogy valakinek nagyon kellemetlen lett volna, ha ez kiderül” – írta Yoav Limor, egy Izrael katonai ügyeire szakosodott újságíró egy helyi lapban.

Kérdéses a palesztinok oltása is

Nemrég az izraeli kormány egyik képviselője névtelenül azt nyilatkozta, hogy Izrael kész vakcinát adni a baráti országoknak. Az ENSZ kritizálta Izraelt, amiért diszkriminálja a palesztin lakosságot az oltási programban. Jogvédő szervezetek szerint Izrael felelőssége lenne a palesztinok oltása, de a kormány azzal érvel, hogy a békeszerződések értelmében nem az övék a felelősség. A helyi arab lakosságot bevonták az oltási programba.

A palesztin kormány csak nehezen jut oltószerhez, eddig kétezer adagot kaptak Izraeltől és 10 ezret az oroszoktól. Palesztinában is belpolitikai kérdéssé vált a vakcina, a mostani elnök egyik potenciális kihívója 20 ezer adag orosz vakcinát intézett az Egyesült Arab Emírségeken keresztül, valószínűleg nem függetlenül a májusi választásoktól.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG