Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs föld, de nincs probléma: Hollandia az EU napenergia-programjának élére tört


Hollandiában a legmagasabb Európában az egy főre jutó napelemek száma (a kép illusztráció)
Hollandiában a legmagasabb Európában az egy főre jutó napelemek száma (a kép illusztráció)

Hollandiában van a legtöbb egy főre jutó napelem Európában, amit úgy értek el, hogy vízfelületekre, parkolókra és hulladéklerakókra is telepítettek paneleket. Szakértők szerint a napelem-energia és a hozzá kapcsolódó iparág növekedésének kulcsa a mezőgazdasággal való együttműködés.

A holland vidéken, Amszterdamtól mintegy 130 kilométerre keletre egy szokatlan külsejű domb magasodik csillogva a tanyák, lombtalan fák és sáros, füves területek fölé.

A 25 méter magas dombot 15 év háztartási és üzleti hulladékából építették. Ami figyelemre méltó, az az, ami befedi: 23.000 napelem.

A holland TPSolar napenergia-fejlesztő cég 2020 közepén nyitotta meg a 8,9 megawatt teljesítmény előállítására képes tömböt a Hollandia keleti részén fekvő Armhoedében. Az egykori hulladéklerakó most mintegy 2500 háztartás számára elegendő áramot termel.

A projekt tükrözi Hollandia szélesebb körű törekvését – az országban jelenleg több mint 48 millió napelem van telepítve –, hogy innovatív helyeket találjanak az új megújulóenergia-kapacitások elhelyezésére.

Mivel a világon szinte mindenütt kevés a megújuló energiaforrások elhelyezésére alkalmas terület, a holland tapasztalatok – többek között napelem elhelyezése parkolókban, mesterséges tavakon, juhlegelőkön, eperfarmokon, használaton kívüli templomokon, vasútállomásokon és repülőtereken – világszerte ösztönzőleg hathatnak a megújuló energiaforrások elhelyezésére.

„Mivel Hollandiában kevés hely áll rendelkezésünkre, fontos, hogy kihasználjuk a földet” – mondta Bernd Nijen Twilhaar, a Solarfields holland napenergia-fejlesztő cég koordinátora. A vállalat nagy naperőműparkokat kezel, legalább 450.000 panelt telepített az országban.

„Innovatívnak és kreatívnak kell lennünk, hogy meg tudjuk termelni azt az áramot, amire Hollandiának szüksége van ahhoz, hogy zöld legyen” – tette hozzá.

A Solar Power Europe ágazati szövetség szerint Hollandiában ma átlagosan két napelem jut egy lakosra. A telepített kapacitás meghaladja az egy főre jutó egy kilowattot (KW), így az ország az egy főre jutó panelek számát tekintve Európa naperőművének nevezhető.

Épül a napelemtelep Armhoedében

A napenergia-fejlesztők és -elemzők szerint a bővülés hátterében a berendezések árának nagymértékű esése, a hatékony energiatámogatási rendszer és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló ambiciózus kormányzati célok állnak.

A kormány célja, hogy 2030-ra a villamos energia hetven százaléka megújuló energiaforrásból származzon, főként a nap- és szélenergia-kapacitás bővítése révén, mivel Európa hat legszennyezőbb országának egyikeként igyekszik csökkenteni a kibocsátását.

Az Európai Unió (EU) számos országához hasonlóan Hollandia is csökkenti az Oroszországtól való energiafüggőségét az ukrajnai inváziót követően.

A holland nap- és szélerőművek segítettek betölteni a gázerőművek által hagyott villamosenergia-ellátási űrt, miközben üzemeltetésük a rekordmagas gázárak közepette amúgy is veszteségessé vált.

A holland termőföld azonban az egyik legdrágább az EU-ban, ami költségessé teszi a napenergiatervek megvalósítását.

Emiatt, valamint az ország nagy népsűrűségének következtében a napelemes cégeknek találékonynak kell lenniük, hogy helyet találjanak.

Európa vezető napenergia-termelője

Az elmúlt években Hollandia törvénybe iktatta az olyan éghajlati célokat, mint a megújuló energiára vonatkozó célkitűzés, megfogadta, hogy korlátozza a szárazföldi gáz- és olajfúrásokat, és általában véve növelte a környezetvédelemre fordított kiadásokat. Az ország 2022-es, megújuló energiaforrásokra szánt költségvetése 13 milliárd euró (13,9 milliárd dollár).

Tavaly Hollandia az áram 14 százalékát naperőművekből állította elő – a 2015-ös egy százalékhoz képest –, ezzel először előzte meg a széntüzelésű energiatermelést.

A napenergiából előállított villamos energia aránya itt a legmagasabb az EU-ban – közölte az Ember Climate tanácsadó csoport.

Az energiaügyi minisztérium szerint ezzel párhuzamosan az ország nettó mérési rendszere alapján – amelyet 2004-ben hoztak létre, és lehetővé teszi a napelemekkel rendelkező háztartások számára, hogy zöldáramtermelésüket beszámítsák a fogyasztásukba – ma már több mint kétmillió háztartás termel megújuló energiát.

A holland kormány vizsgálja, hogyan lehetne megváltoztatni a területrendezést és a pénzügyi támogatást, hogy ösztönözzék a tájba jobban beilleszkedő naperőművek építését – közölte az energiaügyi minisztérium szóvivője egy e-mailben.

Napelempark a víz felett Hollandiában

Joeri Jacobs, aki zöldenergia-projektek építésével foglalkozik az Afvalzorg hulladékgazdálkodási vállalatnál, MacGyver-szerűnek nevezte a megújuló energiaforrások holland megközelítését – utalva a nyolcvanas évekbeli amerikai tévésorozatra, amely egy leleményes titkos ügynökről szólt, aki hétköznapi tárgyakból zseniális eszközöket rakott össze.

„Fogjuk a különböző energetikai technológiákat, rakjuk őket egymásra, és próbáljunk meg olyan kombinációt létrehozni, amely működik” – mondta Jacobs, akinek cége egy helyi közműszolgáltatóval együttműködve használaton kívüli hulladéklerakókat alakított át napenergiafarmmá.

„Eltart egy darabig, de ha egyszer mindenki felpattan a vonatra, akkor viszonylag gyorsan megvalósítjuk Hollandiában.”

A helyi érdek előtérbe helyezése

Az alacsonyan fekvő ország felszínének közel húsz százaléka víz. A napenergia-fejlesztők, köztük a GroenLeven ezt kihasználva mesterséges tavakra telepítettek farmokat.

A vállalat több mint ötszázezer napelemet telepített a holland vizekre. Ezzel Hollandia Kína után világviszonylatban a második az ilyen jellegű telepítések terén.

„Az úszó napelem ötlete Hollandiában korábban merült fel, mint más országokban” – mondta Benedikt Ortmann, a BayWa r.e. német megújuló energiával foglalkozó vállalat, a GroenLeven 2018-ban felvásárolt globális napenergia-projektekért felelős igazgatója.

A holland példán felbuzdulva a BayWa r.e. most több úszó napelemes telephelyet épít ki európai országokban, Belgiumban, Ausztriában és Franciaországban.

A holland cégek azt is keresik, hogyan lehetne a naperőműveket a mezőgazdasági termelés mellett működtetni.

„Ahelyett, hogy azon harcolnánk, ki kapja meg a földterülethez való hozzáférést, inkább olyan megoldásokat találunk ki, amelyekkel közösen használhatjuk” – mondta Carel Kooij, a svéd Vattenfall közműszolgáltató holland leányvállalatának nagyméretű fotovoltaikáért (PV) felelős üzletfejlesztési vezetője.

Az egyik úgynevezett Agri-PV-projekt keretében epret és málnát termesztenek a napelemes tető alatt, felváltva a gazdák által hagyományosan használt műanyagfólia-tetőt.

A négyéves kísérleti időszak felénél a projekt vezetői elmondták, hogy a növényeknek 25 százalékkal kevesebb vízre van szükségük, mivel védve vannak a naptól, ami az öntözővíz megtakarítását jelentheti egy olyan időszakban, amikor az éghajlatváltozás egyre forróbb és szárazabb nyarakat okoz.

A holland napenergia-fejlesztők szerint az új projekteket mindenütt a helyi érdekeket szem előtt tartva kell megtervezni.

Az ország 2019-es éghajlatvédelmi terve például előírja, hogy a megújuló energiával kapcsolatos projekteknek arra kell törekedniük, hogy az általuk termelt zöldenergia ötven százalékát a helyi lakosoknak juttassák.

Bár ez jogilag nem kötelező érvényű, a fejlesztők készek befektetni a közösségbe – például a megtermelt megújuló energia egy százalékát a helyi energiaszövetkezeteknek küldik, vagy társadalmi-gazdasági alapot hoznak létre az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítására.

„Mivel Hollandia olyan kicsi, mindig valakinek a hátsó udvarában dolgozunk” – mondta Robert van der Horst, a TPSolar projektfejlesztője.

„Beszélni kell az emberekkel, meg kell vitatni, hogy mi a legjobb egy adott terület számára – tette hozzá. – Aztán megpróbálod ezt fokozni a napelemparkoddal.”

A Thomson Reuters Alapítvány tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG