Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az ipari kapitalizmus helyettesíti a kormány zöldpolitikáját


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: lezárult a fővárosi konzultáció a kínai egyetem betelepítéséről, milyen a NER zöldpolitikája, riport az évtizedes Gyatlov-rejtély helyszínéről.

Nem adja fel a kínai egyetem betelepedése elleni harcot a főváros kilencedik kerületének polgármestere. Az Országgyűlés kedden szavaz a Fudan kampuszáról (is), de kérdés, mennyire befolyásolja a kormánypárti képviselőket a vasárnap zárult fővárosi konzultáció eredménye. Az érintett kerület vezetője optimista, Baranyi Krisztina szerint még idén lehet helyi népszavazás az ügyben.

A „keleti nyitás” témájához kötődően egy interjút is a figyelmébe ajánlok: Szelfi című podcastunk legutóbbi vendége Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke volt. Spirituális útkereséséről beszélgettünk vele, ami a kínai kommunista kormány tibeti jogsértései elleni fellépésig vezetett.

Az ipari kapitalizmus helyettesíti a kormány zöldpolitikáját

Amíg a keleti vendég fogadására határozott elképzelései vannak a kormánynak, addig nem érezhető hasonló elszántság a környezetvédelem, a gazdaság zöld átalakítása mellett. A Nemzeti Együttműködés Rendszerét bemutató podcast-sorozatunk legfrissebb epizódjában Jánossy András környezetgazdálkodási szakértőt kérdeztük, aki arra figyelmeztet, hogy a kabinet a gazdasági növekedést a régi, ipari kapitalizmus szemléletével látja, nem érzékeli, hogy az zöld módon is – sőt, csak úgy - biztosítható.

Ezentúl a hétvégékre összesített járványadatokat közöl a hivatalos oldal. A kormányzati tájékoztatás szerint a két nap alatt összesen 255 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 045 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg, velük a járvány közvetlen halálos áldozatainak száma 29 925 főre emelkedett. Kórházban 406 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen.

A legdrágább krumpliosztás

A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy kormány a választások előestéjén közel hatszázmilliárd forintnyi készpénzt utaljon a szavazók egy bizonyos rétegéhez. Orbán Viktor most arra készül, hogy másfél millió embernek visszaadja az idén befizetett személyi jövedelemadóját. Elemzésünkben ezt az ígéretet járjuk körbe.

Ha érdeklik az évtizedes rejtélyek, nézze meg videónkat a Gyatlov-rejtélyről, azaz arról, hogyan halhatott meg kilenc szovjet fiatal túrázó 1959-ben az Urál hegységben. Lavina volt, hadgyakorlat vagy földönkívüliek? Sok turistát vonz a rejtély. A Szabad Európa stábja végigjárta a hírhedt hegyi útvonalat, és helyiekkel beszélgetett.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG