Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A legdrágább krumpliosztás: a választások előtt hatszázmilliárdot adna oda a szülőknek a kormány


Ingyenes krumpliosztás Halmajban 2005-ben
Ingyenes krumpliosztás Halmajban 2005-ben

A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy kormány a választások előestéjén közel hatszázmilliárd forintnyi készpénzt utaljon a szavazók egy bizonyos rétegéhez. Orbán Viktor most arra készül, hogy másfél millió embernek visszaadja az idén befizetett személyi jövedelemadóját.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy ha a gazdasági növekedés eléri idén az 5,5 százalékot, akkor 2022 elején a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat. Ha két kereső van a családban, akkor mindketten. Ez nagyjából 1,1 millió családot és 1,5 millió keresőt jelent.

„Bőven meglesz az 5,5 százalékos gazdasági növekedés. Ha tudunk egy olyan második negyedévet produkálni, mint az első volt, akkor a hétszázalékos növekedés sem elképzelhetetlen” – mondta a Szabad Európának Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

A szakértő szerint mivel 2020-ban a koronavírus-járvány miatt öt százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék (GDP), ezért nem lesz nehéz egy ilyen alacsony bázishoz képest elérni a kormányfő által említett szintet. Virovácz szerint ma már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is hat százalék feletti GDP-növekedést prognosztizál, vagyis az 5,5 százalékos gazdasági növekedés szinte biztosan elérhető.

A visszatérítés összegének viszont lesz egy felső határa, ezt az átlagjövedelemnél húzza meg a kormány. Az éves átlagjövedelem szja-tartama nyolcszázezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amennyit egy ember visszakaphat. Két kereső esetén ez egy családban akár 1,6 millió forintos pluszt is jelenthet. Átlagban négyszázezer forintot kaphat vissza mindenki, bár igen nagy lehet a szórás: lesznek, akik ennél kevesebbet, és lesznek, akik ennél többet fognak visszakapni.

Virovácz Péter szerint azok járnak a legjobban az szja-visszatérítéssel, akik jól keresnek, egy gyermeket nevelnek és mindkét szülő dolgozik. A jól kereső egygyermekesek azért járnak jobban, mert több szja-t fizetnek be, és egy gyermek esetén alacsonyabb az adókedvezmény is. Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett, amiért megdolgozott, amit átadott az államnak. Ez azt jelenti, hogy csak a családi adókedvezménnyel csökkentett szja jár majd vissza.

Egy rosszabbul kereső háromgyermekes család már eleve kevesebb szja-t fizet, így ők sokkal kisebb összeget kapnak vissza az államtól.

Még azok sem járnak rosszul, akik kisbabát nevelnek, mivel ha a feleség még kapja a csecsemő- vagy gyermekgondozási díjat, abból is jár vissza, hiszen a csed és a gyed után személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség van. A gyermekgondozási segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) viszont adómentes, ezek után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, így értelemszerűen nem lehet visszaigényelni sem a be nem fizetett adót.

Bár a kormánytagok hangsúlyozták, hogy nem választási költségvetés készült, Virovácz Péter szerint nehéz máshogy értelmezni az szja-visszatérítést. „A lezárások idején is megléphette volna ezt a kabinet, mégis közvetlenül a választások előtt költ el hatszázmilliárd forintot” – mondta az elemző.

Virovácz szerint azért is trükkös a program, mert eredményszemléletben ugyan a 2021-es költségvetést fogja érinteni, hiszen 2021-ben befizetett adót térít vissza az állam. Ezt az eredményszemléletű „könyvelést” nézi az Európai Unió is, amikor a tagállamok adósságszintjét és költségvetési egyenlegét vizsgálja. „Azonban a pénzforgalmi szemléletet tekintve a 2022-es büdzsét érinti, hiszen abban az évben utalják vissza, így az áprilisi választások után felálló kormánynak kell megtalálnia ennek a fedezetét” – tette hozzá.

Egy fontos technikai kérdés még, hogy mi alapján fogja a kormány az adó-visszatérítés alapját meghatározni, vagyis mikor derül ki, hogy nőtt-e legalább 5,5 százalékkal a gazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén február 16-án adta ki az első becslést a GDP-vel kapcsolatban, majd március 2-án közölte az előző év gazdasági növekedésével kapcsolatos végleges számokat. Ez igen szűkös határidő az áprilisi választások előtt a pénzek visszautalására.

Emellett további nehézséget okoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál május 20-ig kell leadni az előző évi adóbevallásokat, ami alapján ki lehet számolni, hogy a szülők mennyi szja-t fizettek be. Emiatt a kormánynak kreatívnak kell lennie, ha február-márciusban az szja-visszafizetéseket el akarja utalni az érintetteknek.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is biztos benne, hogy idén a gazdasági növekedés el fogja érni éves alapon az 5,5 százalékot. „Borítékolható, hogy meglesz az szja-visszatérítés feltétele, katasztrófaszcenárió lenne, ha nem érné el a gazdasági növekedés ezt a szintet” – mondta az elemző. A szakember szerint egyedül a külföldi turisták hiányoznak a hazai idegenforgalomban, minden más ágazat dübörög, vagy ha még nem, az idei második-harmadik negyedévben szárnyalni fog.

„A külső kereslet is élénkülni fog. Az Egyesült Államok lényegében már kinyitott, és hamarosan Európa többi országa is nyitni fog. Ez magával fogja rántani a hazai gazdaságot is” – mondta a szakember. Suppan Gergely becslése szerint 7,7 százalékos lesz idén a GDP növekedése. Az elemző szerint az szja-visszatérítésnek is keresletnövekedő hatása lesz, igaz, az már a 2022-es gazdasági teljesítményben fog visszaköszönni.

Választási krumpli

„Régi szép hagyomány a Fidesz körében, hogy valahogy mindig pár hónappal a választások előtt kezdenek el krumplit osztani az időseknek”írta 2018 év elején az Index.hu. Ez történt 2010 januárjában is, amikor Budapesten krumplit és hagymát adott a Fidesz az arra járóknak.

Volt, amikor Rétvári Bence államtitkári rangban személyesen felügyelte a munkálatokat. Néha megkötések vannak, a Fidesz számára fontos választói rétegnek kedveznek. 2018-ban a XII. kerületben a 65. életévét betöltött idős személyek igényelhetnek olyan akciós kupont, amelyet aztán öt kilogramm krumplira válthatnak.

Idén szeptember végén a borsodi időközi országgyűlési választás előtt is bevetette a kormánypárt a burgonya-csodafegyvert: Tiszaújvárosban kedvezményes őszi éléskamra-akciót hirdetett, ahol a piaci ár töredékéért lehetett krumplihoz jutni.

Amikor pedig Jakab Péter, a Jobbik elnöke egy zsák krumplit akart Orbán Viktornak adni az Országgyűlésben, Kövér László házelnök 4,4 millió forintra büntette.

De nem csak a Fidesz szeret osztogatni választások könyékén. Már a 2018-as országgyűlési választásokra hangolódva, 2017. december 22-én, a budapesti Blaha Lujza téren étel- és ruhaosztás közben beszélt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke arról, hogy sikerült megegyezniük az MSZP-vel, és ezzel szerinte létrejött az ellenzéki megállapodás gerince.

2015-ben a januári pilisi időközi eredményét óvták meg, mondván, a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai „megvették” a választók egy részének voksait – egy zsák krumplit vagy kétezer forintot kínálva –, és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz. Az MSZP szerint viszont egy DK-s karitatív akcióról volt szó. A helyi választási bizottság mindenesetre jogosnak ítélete az óvást, így az időközit, amelyet először az MSZP jelöltje nyert, februárban meg kellett ismételni.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG