Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ír hatóságok 345 millió euróra bírságolták a TikTokot


A TikTok logója
A TikTok logója

Azért szabták ki a pénzbüntetést a világszerte rendkívül népszerű kínai videómegosztó alkalmazásra, mert nem tett eleget a gyerekek magánéletének védelmére vonatkozó kötelezettségeinek.

Az ír adatvédelmi bizottság a 2020 második felében elkövetett szabálysértések miatt elmarasztalta és 345 millió euróra bírságolta a TikTokot.

A hatóság megállapította, hogy a regisztrációt követően a tizenéves felhasználók számára alapbeállítás volt, hogy nyilvános a fiókjuk, amelyet így bárki megtekinthetett, videóikat bárki kommentálhatta. Leszögezték: ez a gyakorlat különösen nagy kockázatot jelentett a 13 éven aluliak számára, akik egyébként elvileg nem is regisztrálhatnának.

Emellett nem találták megfelelőnek az úgynevezett családi párosítás funkciót, amelynek keretében a szülők ellenőrizhetik a gyerekeik által megtekintett tartalmakat, és saját szűrőket állíthatnak be.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell a techóriásokra vonatkozó új európai szabályokról

Közleményében a TikTok tiltakozását fejezte ki a döntés, különösen a pénzbüntetés összege ellen.

A kínai vállalat aláhúzta, hogy mindez a három évvel ezelőtti működést érinti, a kifogásolt dolgokon már a két évvel ezelőtt megindított vizsgálatot megelőzően változtattak: a 16 éven aluliak számára a privát profil lett az alapbeállítás, illetve letiltották a közvetlen üzenetküldést a 13–15 évesek esetében.

„A határozat bírálatainak többsége már nem érvényes a 2021 elején általunk bevezetett intézkedések eredményeként, amelyek több hónappal megelőzik a vizsgálat megindítását” – írta Elaine Fox, a TikTok európai adatvédelmi vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Hasonló és eltérő gondok a Facebook és a TikTok szigorodó szabályozása mögött

Írország számos információtechnológiai óriásvállalat székhelye az Európai Unióban. Gyakran kritizálják az illetékes helyi szerveket amiatt, mert nem lépnek fel kellő gyorsasággal e cégek ellen a 2018-ban életbe léptetett közösségi adatvédelmi szabályok megsértésének ügyében.

Az ír adatvédelmi bizottság azt is vizsgálta, hogy a TikTok mennyire veszi komolyan annak ellenőrzését, hogy a felhasználói elmúltak-e 13 évesek, de ezen a téren nem azonosítottak szabálysértést.

Emellett egy második eljárásban zajlik még annak a vizsgálata is, hogy a vállalat működése megfelel-e az európai általános adatvédelmi rendeletnek (GDPR).

Ehhez kapcsolódóan: Miért tekint nemzetbiztonsági veszélyként a TikTokra az Egyesült Államok?

A 2012-ben alapított TikTok teljes egészében a kínai ByteDance tulajdonában áll. A nyugati kormányok attól tartanak, hogy az illetékes kínai szervek a felhasználók adatainak átadására kényszeríthetik a ByteDance-et, így érzékeny információk kerülhetnek a hatóságok birtokába. Ezt Kína tagadja, és a vállalat is arról számolt be, hogy még soha nem tett és nem is tenne ilyet.

Az utóbbi években az Instagramot, a WhatsAppot, illetve tulajdonosukat, a Metát is jelentős bírsággal sújtották Írországban, ahogy más IT-cégeket is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG