Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az iráni kormány támogatói szembeszálltak a tüntetőkkel a világbajnokságon


Iráni szurkolók az Anglia–Irán-mérkőzésen Katarban „Nők – Élet – Szabadság” felirattal 2022. november 21-én
Iráni szurkolók az Anglia–Irán-mérkőzésen Katarban „Nők – Élet – Szabadság” felirattal 2022. november 21-én

Az iráni politikai nyugtalanság árnyékot vetett Irán második, pénteki meccsére is a világbajnokságon. Kormánypárti szurkolók zaklatták a kormányellenes drukkereket a katari stadion előtt.

Ellentétben az első, Anglia elleni meccsükkel, az iráni játékosok a Wales elleni mérkőzés előtt énekükkel kísérték nemzeti himnuszukat, miközben néhány szurkoló a stadionban sírt.

Egyes iráni szurkolók elvették a forradalom előtti iráni perzsa zászlókat az Ahmad Bin Ali Stadionba belépő drukkerektől, és hangosan szidták azokat, akik az ország tiltakozó mozgalmának jelmondatával („Nők – Élet – Szabadság”) ellátott pólót viseltek.

Férfiak kis tömege dühösen skandálta, hogy „Iráni Iszlám Köztársaság” azoknak a nőknek, akik a tüntetésekkel kapcsolatban interjút adtak a külföldi médiának a stadionon kívül.

Kiabálópárbajok robbantak ki a biztonsági ellenőrző ponton kívül a „Nők – Élet – Szabadság”-ot skandáló, illetve az „iszlám köztársaság”-ot kiabáló szurkolók között.

Sok női szurkolót szemmel láthatóan megrendített, hogy az iráni kormány támogatói nemzeti zászlókkal vették körül és telefonjukkal filmezték őket.

Egy 35 éves, Mariam nevű nő, aki más iráni szurkolókhoz hasonlóan nem volt hajlandó megadni a vezetéknevét, mert fél a kormány megtorlásától, sírni kezdett, amikor a kiabáló, kürtöket fújó férfiak körülvették, és közelről filmezték az arcát, amelyre a „Nők – Élet – Szabadság” volt felfestve.

Egy másik nő, Vania (21), aki Katarban él, azt mondta, retteg attól, hogy valaha is visszatérjen Iránba azután, amit pénteken a stadion előtt tapasztalt. „Őszintén féltem itt a biztonságomat” – közölte.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb EU-s szankciók az iráni demonstrációk leverése miatt

A csütörtökön Iránban letartóztatott volt iráni focista, Voria Ghafori nevével díszített kalapot viselő szurkolók egy csoportja arról számolt be, hogy a kormány támogatói ellopták a kalapjaikat.

„Nyilvánvaló, hogy a játék nagyon átpolitizálódott a héten. Láthatunk egyazon országból származó embereket, akik gyűlölik egymást – mondta Musztafa, egy negyvenéves iráni szurkoló. – Szerintem Voria háromszori letartóztatása is nagy hatással volt az iráni társadalomra.”

Egyes szurkolók azt mondták, hogy a stadion biztonsági emberei eltávolították a tiltakozó megmozdulást támogató üzenetekkel ellátott tárgyakat.

Az Egyesült Államokból érkező Ayeh Shams, aki a bátyjával vett részt a meccsen, azt mondta, hogy a biztonsági őrök elkobozták a zászlóját, mert „Nők” felirat volt rajta.

„Első generációs amerikaiak vagyunk. A szüleink Iránban születtek. Csak azért vagyunk itt, hogy élvezzük a játékot, és platformot adjunk az iráni embereknek, akik az iszlám rezsim ellen harcolnak” – mondta Shams.

Néhány kormányellenes szurkoló a tiltakozó megmozdulást támogató jelekkel integetett Irán első, Anglia elleni mérkőzésén a hét elején. A meccs előtt az iráni játékosok csendben maradtak, miközben a nemzeti himnuszukat játszották. Pénteken már énekeltek.

Az váltotta ki az iráni zavargásokat, hogy szeptember 16-án meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit az ország erkölcsrendőrsége őrizetbe vett. Először a nők számára államilag kötelezővé tett hidzsábra vagy iszlám fejkendőre fókuszáltak a tüntetők, de azóta a tiltakozás az egyik legsúlyosabb fenyegetéssé vált az iszlám köztársaság ellen az alapítást követő kaotikus évek óta.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG