Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli hadsereg alakulatai éjszaka ismét rajtaütést tartottak a Gázai övezetben


Lerombolt épületek romjai Hán Júniszban 2023. október 26-án
Lerombolt épületek romjai Hán Júniszban 2023. október 26-án

Gyalogsági és páncélos egységek hatoltak be a terület északi és középső részére a légierő drónjainak és helikoptereinek támogatásával.

A művelet során a Hamász célpontjait támadták több helyen. A terroristák állásait lőtték többek között Gázavárosban, valamint rakétaindító pontokat és a szervezet székházát is. Az izraeli katonák nem szenvedtek veszteségeket.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy fontos cél volt az információgyűjtés, a fegyveresek pozícióinak feltárása, illetve a robbanóeszközök és a rakétakilövő állások megsemmisítése. Hozzátette: a következő napokban is folytatódni fognak a szárazföldi razziák, amelyek során előkészítik a terepet a nagyszabású behatolásra.

Arra is kitért, hogy péntekre virradóra harminchat körözött palesztint fogtak el Ciszjordániában, akik közül tizenheten a Hamász harcosai.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter: Négy, magyar érintettségű fogoly van a Hamász túszai között

A gázai iszlamista vezetés arról számolt be, hogy a palesztin halálos áldozatok száma mostanra átlépte a hétezret. Az egészségügyi tárca 212 oldalas listát tett közzé, amely az érintettek nevét, korát, nemét, személyi azonosítóját tartalmazza. E szerint az izraeli válaszcsapásokban már több mint 2900 gyerek és 1500 nő vesztette életét.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője ezzel kapcsolatban közölte: „Nem vehetünk készpénznek semmit, ami a Hamásztól jön, beleértve az úgynevezett egészségügyi minisztériumot.”

A terroristák október elején több mint 1400 embert mészároltak le Izraelben, többségében civileket. A zsidó állam adatai szerint a fegyveresek legkevesebb 229 embert, köztük nőket, gyerekeket és időseket hurcoltak el és tartanak fogva azóta is.

Az Izrael és a Hamász közötti korábbi négy háború összesen nagyjából négyezer áldozatot követelt. Ezt a mostani számok jelentősen meghaladják.

A légicsapások teljes negyedeket romboltak porig az övezetben, több mint egymillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására, miután Izrael elrendelte a terület északi részének kiürítését. Izrael rámutatott, hogy a több mint nyolcezer rakétát kilövő Hamász élő pajzsként használja a civileket, ezért is lényeges, hogy elhagyják a műveleti zónát.

„Nincs hová elbújni” – iskolákban keresnek menedéket a gázaiak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:12 0:00

Mindazonáltal továbbra is több százezer ember tartózkodik Gáza északi részén, annak ellenére hogy Izrael figyelmeztetett, hogy a maradókat a Hamász cinkosainak tekinthetik.

Jeruzsálem az utóbbi napokban már több mint hetven segélyszállító kamiont engedett be az övezetbe Egyiptom felé, szakértők szerint ez azonban közel sem elég; a háború előtt naponta átlagosan ötszáz kamion érkezett a területre.

Az Egyesült Államok más közvetítőkkel közösen a humanitárius segítségnyújtás felpörgetésén dolgozik, azonban az izraeli hatóságok szigorú ellenőrzést követelnek annak érdekében, hogy a szállítmányok ne kerülhessenek a Hamász kezébe.

Washington arról is beszámolt, hogy a terrorcsoport nem hajlandó megnyitni a rafahi határátkelő gázai oldalát, hogy a külföldi állampolgársággal rendelkezők biztonságba juthassanak.

„Nincs óvóhely” – egy magyar állampolgárságú palesztin professzor családja a Gázai övezetben rekedt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:34 0:00

A háború és az izraeli blokád okozta humanitárius válság miatt számos tüntetést tartottak a közel-keleti térségben, és pénteken újabb demonstrációk várhatók.

A Hamász Moszkvában tárgyaló küldöttségének vezetője azt állította, hogy az izraeli bombázásban már ötven túsz életét vesztette. Abu Hamid kijelentette, hogy nem engedhetik szabadon a civil foglyokat, amíg nem lesz tűzszüneti megállapodás, miután ehhez először is mindegyiküket meg kellene találniuk, amihez nyugodt feltételekre van szükség.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen szerepe van Oroszországnak a Hamász Izrael elleni támadásában? Interjú Hanna Notte elemzővel

Eközben amerikai harci repülőgépek csapást mértek az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott csoportok létesítményeire Szíria keleti részén.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere közölte, hogy ezen önvédelmi, precíziós csapások válaszul szolgálnak az amerikai célpontok elleni, többnyire sikertelen támadásokra, amelyek mögött az iszlám köztársaság és a hozzá köthető milíciák állnak Irakban és Szíriában. A két országban Washington összesen több mint háromezer katonát állomásoztat terrorellenes fellépése keretében.

Készült az AP és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG