Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli hadsereg végzett a Hamász fő fegyvergyárosával és számos harcosával


Lerombolt épületek a Gázai övezetben 2023. november 8-án
Lerombolt épületek a Gázai övezetben 2023. november 8-án

A Gázai övezet alatt húzódó, kiterjedt alagútrendszert vette célba Izrael katonai műveletei során.

Mostanra bekerítették az izraeli szárazföldi csapatok a területet uraló iszlamista Hamász legfőbb bástyájának számító Gázavárost. Az egységek a sűrűn lakott település központja felé haladnak, miközben a terrorszervezet arról számolt be, hogy súlyos veszteségeket okoztak az ellenség soraiban.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint légicsapásokkal végeztek a Hamász vezető fegyvergyárosával, Mahszán Abu-Zinával, illetve több, a páncélosokat támadó harcosával. A Hamászt többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

A palesztin média is hírt adott az al-Szati menekülttábor közelében zajló összecsapásokról.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Izrael az október 7-i, több mint 1400 ember, többségében civil életét követelő merényletsorozat óta lövi az enklávét, amelyet mostanra kettévágtak egy északi és egy déli részre.

A zsidó állam harminckét katona haláláról adott jelentést eddig.

A gázai egészségügyi minisztérium friss adatai szerint már több mint tízezer palesztin esett áldozatául a hadműveleteknek, köztük mintegy négyezer kiskorú.

Mind Izrael, mind a Hamász elutasította a tűzszüneti felhívásokat. Izrael leszögezte, hogy ehhez előbb a körülbelül 240 túsz szabadon bocsátására van szükség, a Hamász erre válaszul közölte, hogy ez nem fog megtörténni, amíg támadják az övezetet.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy „egyetlen célpontjuk van, a Hamász terroristái Gázában, az infrastruktúrájuk, a parancsnokaik, a bunkereik, a kommunikációs hálózataik”.

A tárcavezető aláhúzta: Izraelnek nem áll szándékában a háború után kormányozni a palesztinok lakta, part menti sávot. Arra is kitért, hogy Gázaváros „az emberek építette legnagyobb terroristabázis”, amely alatt sok-sok kilométernyi alagút húzódik, részben olyan iskolák és kórházak alatt, amelyekben a szélsőségesek fegyverraktárakat, kommunikációs központokat és rejtekhelyeket rendeztek be.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő közölte, hogy robbantással rombolják az alagúthálózatot, ahonnan a fegyveresek több rajtaütést is végrehajtottak a hadsereg egységei ellen.

Gázi Hamad, a Hamász szóvivője úgy vélekedett, hogy Izrael semmilyen eredményt nem tud felmutatni a civilek gyilkolásán kívül. „Gázát nem lehet megtörni, mindig tüske marad az amerikaiak és a cionisták körme alatt” – jelentette ki az al-Dzsazírának adott interjúban.

Az Egyesült Államok osztja Izrael azon álláspontját, miszerint az általános tűzszünet lehetővé tenné a Hamász számára az újraszerveződést. Joe Biden amerikai elnök azonban egyfajta humanitárius szünet elrendelésére kérte Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfőt.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael nyitott a kis taktikai tűzszünetekre a segélyek be- és a túszok kijuttatása érdekében

Az ENSZ adatai szerint az övezet 2,3 millió lakosának kétharmada lakóhelye elhagyására kényszerült, emberek tízezrei kerestek menedéket például a térségbeli kórházakban.

Egy, a gázavárosi al-Szifa kórház területén sátrazó nő kiemelte, hogy a helyzet napról napra romlik, nincs elegendő ivóvíz, ahogy élelmiszer sem, miután állítása szerint több pékséget is légitámadás ért.

A napokban Szaúd-Arábiában ül össze számos arab és muszlim ország vezetője a helyzet megvitatására. Jelen lesz az iráni elnök is, aki először látogat a hazája legfőbb térségbeli riválisának számító országba, hogy a felek idén márciusban Kína közvetítésével megegyeztek kapcsolataik normalizálásáról.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG