Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeliek szívesen látnák a túszok családtagjait a politikában


Tüntetők az izraeli túszok mielőbbi hazahozását követelik Tel-Avivban 2024. január 14-én
Tüntetők az izraeli túszok mielőbbi hazahozását követelik Tel-Avivban 2024. január 14-én

Izraelben egy friss reprezentatív felmérés során arra a kérdésre, hogy kiket látnának legszívesebben belépni a politikába, az egyik leggyakoribb válasz az volt, hogy a Hamász túszainak családtagjait.

A közvélemény-kutatás szerint rendkívül erős az érintettek támogatottsága a politikai változást váró társadalom körében, miközben Benjámin Netanjáhú kormányának népszerűsége a padlón van.

Mindez része a belpolitikai helyzet szélesebb körű átalakulásának a palesztin terrorszervezet októberi támadása óta. A szakemberek szerint tovább fog gyorsulni a folyamat, miután lezárul a gázai háború legintenzívebb szakasza, és megindul a merényletet lehetővé tevő biztonsági mulasztások felelőseinek azonosítása.

A felmérést a Jeruzsálemi Héber Egyetem Truman Kutatóintézete végezte el, amelynek főmunkatársa, Nimrod Nir politikai pszichológus úgy vélekedett, hogy a túszok rokonainak tüntetései más típusú kormányellenes demonstrációknak is lökést adhatnak.

A megkérdezettek által legtöbbször említett személyek között van például Gil Dikmann, az egyik túsz, Karmel Gat unokatestvére, aki mellesleg aktív tagja a Túszok Családjainak Fóruma nevű szervezetnek.

Egy másikuk Jonatán Samriz, akinek testvérét, Alont két társával együtt véletlenül izraeli katonák lőtték agyon december 15-én Gázában. A férfi azóta a kormány hangos bírálójaként lett ismert.

„Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy helyrehozzuk ezt az országot. Ha ez azt jelenti, hogy be kell lépnem a politikába, akkor meglátjuk” – mondta.

Voltak válaszadók, akik nem írtak konkrét neveket, mindössze annyit, hogy a túszok családtagjait látnák szívesen.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú politikai kötéltánca és a túszok

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy a Hamász terroristái a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek és körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 130-at továbbra is fogva tartanak.

A Túszok Családjainak Fóruma és a legtöbb érintett is kerülni próbálja a pártpolitikát, valamint a közvetlen konfrontációt a jobboldali kormánykoalícióval, amíg szeretteik élete veszélyben forog.

„Küzdelmünk jelenleg nem politikai küzdelem” – közölte Elad Or, akinek a bátyja a Hamász fogságában van. A fivér feleségét megölték, két tizenéves gyereküket túszul ejtették, de ők már kiszabadultak.

Az izraeli miniszterelnök is jórészt kerüli a lakosság túláradó együttérzését maga mögött tudó csoport éles bírálatát, habár mindkét fél részéről erősen érezhető a frusztráció.

A háza elé szervezett tüntetések kapcsán például Netanjáhú kifakadt egy január 27-i sajtótájékoztatón, és arról beszélt, hogy szerinte az ilyen megmozdulások csak a Hamász követeléseit erősítik.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG