Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kifogásolja a számvevőszék a Kutyapárt kampánypénzből indított közösségi projektjeit


A Szabad Európa információi szerint az Állami Számvevőszék múlt héten elküldött jelentéstervezetében kifogásolta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kezdeményezését, hogy a pártnak járó kampánypénz egy részét közösségi vélemény és pályáztatás alapján különböző közhasznú, helyi kezdeményezésekre költötték. A párt a dokumentumra adott válaszában arra hivatkozik, hogy szerintük márpedig ez nem törvényellenes, ez is kampánytevékenység volt, mert a támogatott projektek szervezőivel kimondottan megállapodtak erről is.

A napokban derült ki, hogy az Állami Számvevőszék kifogásolta az ellenzéki pártok választási kampányának finanszírozását, és súlyos pénzbüntetéseket emleget az Amerikából érkező támogatások ügyében.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint hárommilliárdos büntetést kaphatnak az ellenzéki pártok

Ezt követően derült ki, hogy az állami ellenőrző szervnek más kifogása is volt: az MKKP-nek megküldött jelentéstervezetben ugyanis az áll, hogy nem állapítható meg egyértelműen, hogy a Kutyapárt kampánycélokra fordította a választáson induló pártoknak járó állami támogatás egy részét (közel kétszázmillió forintot).

Az MKKP már elküldte a választ az Állami Számvevőszék jelentéstervezetére – tájékoztatta a Szabad Európát a párt társelnöke, Kovács Gergely. Hozzátette: igaz, hogy ezek a projektek nem a szokványos (törvényben nevesített) eszközei a kampánykommunikációnak, mint például az óriásplakátok, de a törvénnyel összhangban ezek is a választói akarat befolyásolására szolgáló módszerek.

A Kutyapárt ÁSZ által kifogásolt kampánya keretében támogatott projektek
A Kutyapárt ÁSZ által kifogásolt kampánya keretében támogatott projektek

Ugyanis az MKKP olyan támogatási szerződést kötött a támogatottakkal, amelyben vállalták, hogy népszerűsítik a Kutyapártot, szórólapokon, táblán stb. jelölve, hogy a Kutyapárt segítségével valósult meg az adott kezdeményezés. „Szerintünk ez is kampánycél, nekünk ilyen a kampányunk, mi azt gondoljuk, jó, ha plakátok helyett értelmes célokra költjük a kampánytámogatás egy részét. És különben is, már 2018-ban is csináltak ilyet, de akkor nem zavart senkit” – fogalmazott Kovács. A pártelnök elmondta: az ÁSZ jelentéstervében visszafizetést nem emlegetnek, egyelőre csak intézkedési tervet kérnek a párttól (utólag) a kampányra vonatkozóan, illetve annyit közölnek, hogy amennyiben nem fogadják el a párt válaszát, a vonatkozó törvény (2011. évi LXVI.) alapján kezdeményezhetik az állami támogatások felfüggesztését.

Az ellenőrzött szervezet intézkedési kötelezettsége ( a törvény 33. §-a)
33. §
(1) Az Állami Számvevőszék az ellenőrzési megállapításait tartalmazó jelentését megküldi az ellenőrzött szervezet vezetőjének. Az ellenőrzött szervezet vezetője köteles a jelentésben foglalt megállapításokhoz kapcsolódó intézkedési tervet összeállítani, és azt a jelentés kézhezvételétől számított harminc napon belül az Állami Számvevőszék részére megküldeni.
(2) Amennyiben az intézkedési tervben foglalt intézkedések hiányosak vagy más okból nem elfogadhatók, az Állami Számvevőszék az intézkedési tervet indokolással és tizenöt munkanap – testületi döntéshozatal szükségessége esetén a következő testületi ülést követő öt munkanap – póthatáridő tűzésével visszaküldi kijavításra, kiegészítésre az ellenőrzött szervezet vezetőjének, és erről egyidejűleg értesíti a belső ellenőrzést végző személyt, illetve szervezetet.
(3) Amennyiben az ellenőrzött szervezet vezetője nem küldi meg határidőben az intézkedési tervet, vagy továbbra sem elfogadható intézkedési tervet küld, az Állami Számvevőszék elnöke
a) az ellenőrzött szervezet vezetőjével szemben büntető- vagy fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezheti;
b) kezdeményezheti az illetékes hatóságnál, illetve szervezetnél az ellenőrzött szervezetet megillető, az államháztartás valamelyik alrendszeréből származó támogatások vagy egyéb juttatások folyósításának, illetve a személyi jövedelemadó 1%-ából történő felajánlásokból való részesedés lehetőségének felfüggesztését.
(4) A (3) bekezdésben meghatározott esetekben a megkeresett illetékes személy vagy szervezet köteles intézkedni és erről az Állami Számvevőszék elnökét harminc napon belül írásban értesíteni.
(5) Ha az ellenőrzött szervezet vezetője intézkedési kötelezettségét utóbb teljesítette, az Állami Számvevőszék a (3) bekezdése b) pontja szerinti hatóságot értesíti, és kezdeményezi a támogatás, juttatás, részesedés felfüggesztésének megszüntetését.
(6)(Hatályon kívül helyezték.)
(7) Az intézkedési tervben foglaltak megvalósítását az Állami Számvevőszék utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.
(8) Ha a (3) bekezdésben felsorolt intézkedések nem vezetnek eredményre, ilyen intézkedések megtétele nem lehetséges, vagy az adott ügy jellege, illetve súlya egyébként indokolja, az Állami Számvevőszék elnöke kezdeményezheti, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága tárgyalja meg a jelentést és annak megállapításait, valamint hallgassa meg az ellenőrzött szervezet vezetőjét.

Vitakultúra-fejlesztés, parkosítás, mesekönyv

„Az most az ÁSZ baja, hogy értelmes célra megy a lóvé” – összegezte valaki az ügyet a párt belső levelezésében. A Kutyapárt Rósénékatéka 2022 (Rózsa Sándor Népi Kampánypénz Tékozló Alap) címmel indította a tavalyi országgyűlési választások előtti kampány részeként ezt a projektet. (A támogatott programok a fenti linken térképre téve megismerhetők.) A pályázatra gazdasági társaságok, civil szervezetek és magánszemélyek jelentkezését várták.

A kezdeményezések között szerepelt többek között hátrányos helyzetű emberek sorsát szélesebb körben megismertető program, a menstruációs szegénység ellen indított projekt, parkosítás, képzőművészeti workshop, vitakultúra-fejlesztő előadás, iskolarádió, elsősegély-tanfolyam gyermekeknek is, átmeneti otthon rendbetétele hajléktalan embereknek, a betegségeket és az orvoshoz járást érthetőbbé tevő mesekönyv stb.

Szerettünk volna többet megtudni a Kutyapárt számvevőszéki ellenőrzéséről: az intézmény Kommunikációs és protokoll főosztálya csak annyit árult el, hogy a „Kampánypénzek ellenőrzése - A 2022. évi országgyűlési képviselő-választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzése öt jelölő szervezetnél” című számvevőszéki ellenőrzés jelenleg még folyamatban van. Az Állami Számvevőszék megállapításairól - annak nyilvánosságra hozatalával egy időben - közvetlenül tájékoztatni fogja a közvéleményt."

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG