Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint hárommilliárdos büntetést kaphatnak az ellenzéki pártok


Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Budapesten, a Széll Kálmán téren kampányol 2022. március 29-én
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Budapesten, a Széll Kálmán téren kampányol 2022. március 29-én

Akár 3,2 milliárd forint pénzbüntetéssel is sújthatja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2022-es választásokon közös listát állító hat ellenzéki pártot – értesült a Válasz Online. Az ÁSZ vizsgálata – amely az Amerikából érkező támogatások ügyében indult – még tart.

A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd hétfőn kapott levelet a pártok gazdálkodását felügyelő Állami Számvevőszéktől arról, hogy az eddigi vizsgálat alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak.

A hat ellenzéki párt egyelőre nem akar nyilvánosság elé állni az ügyben, jogászaik még vizsgálják a levelet.

A kormány tavaly ősz óta terjeszti, hogy illegálisan, külföldről finanszírozták az ellenzéki összefogás kampányát – emlékeztet a Heti Válasz. Az ÁSZ vizsgálatának alapja az, hogy az Action for Democracy nevű, amerikai székhelyű szervezet a becslések szerint mintegy hárommilliárd forinttal támogatta Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa nevű mozgalmát, és ebből jelentős összegek mentek olyan cégeknek, amelyek az összellenzéki kampányon is dolgoztak – így a DatAdat-csoportnak és az Oraculum 2020 Kft.-nek.

Ehhez kapcsolódóan:„Folyamatosan nyomon követhető lenne, ha valamit simliskedtek” – A K-Monitor a pártfinanszírozás átláthatóságáról

A pártok nem használhatnak külföldi kampánytámogatást, ám az ÁSZ szerint 1,6 milliárd forintnyit mégis elfogadtak. Ilyenkor a tiltott támogatás dupláját szokták visszafizettetni, így jön ki a 3,2 milliárdos lehetséges büntetési tétel.

Az Action for Democracy szerint párt nem kapott tőlük pénzt, hiszen a Márki-Zay-féle mozgalom nem volt párt, ráadásul – mondják – nem választási, hanem szemléletformáló kampányokat támogattak, és kizárólag magánszemélyek adományaiból küldtek Magyarországra pénzt. A hat érintett párt azt állítja, nem tudták, hogy Márki-Zay külföldi pénzhez jutott, és ebből fizette volna a kampányt segítő cégeket.

A 3,2 milliárd forint elképesztő összeg ahhoz képest, amiből a pártok gazdálkodhatnak. 2022-ben a hat érintett ellenzéki párt állami támogatása egyenként 61 millió és 156 millió forint között volt – írja a Válasz Online. Ha az ÁSZ tényleg kiveti a büntetést, az a portál szerint alapjaiban veszélyeztetné az ellenzék 2024-es kampányait.

Ha a kampányfinanszírozás szürkezónájában is lenne az Action for Democracy támogatása – amit az érintettek vitatnak, viszont úgy tűnik, hogy az ÁSZ a szürkénél is sötétebbnek értékel –, a portál szerint akkor is eltörpülne ez az összeg ahhoz képest, amit a Fidesz használt a szürkezónából a saját kampányára.

XS
SM
MD
LG