Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oktatásért gyalogolnak – Az új év második napján folytatódnak a tiltakozások


A kép illusztráció, 2022. december 3-án készült egy budapesti tiltakozáson, amelyet a tanárelbocsátások miatt tartottak
A kép illusztráció, 2022. december 3-án készült egy budapesti tiltakozáson, amelyet a tanárelbocsátások miatt tartottak

„Tudásmenet az oktatásért!” hatnapos demonstráció kezdődött a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom szervezésében. Már decemberben meghirdették a tiltakozó akciót, amelynek résztvevői hat nap alatt a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig gyalogolnak, hogy felhívják a figyelmet a pedagógusok helyzetére és a közoktatás állapotára.

Azért a miskolci Herman Ottó Gimnázium elől indul a 180 kilométeres gyaloglás, mert elsőként ebben az intézményben függesztették fel állásából Dezsőfi György igazgatóhelyettest. A tiltakozók a tervek szerint öt nap alatt érnek fel a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, ahonnan öt pedagógust rúgtak ki, mert polgári engedetlenkedésben vettek részt kora ősszel. A hatodik napon, szombaton pedig Budapesten terveznek demonstrációt.

Összefoglaló cikkünk a pedagógustiltakozások elmúlt egy évéről: A közoktatási tiltakozások eredménye – folytatódó kirúgások, csalódottság és reálbércsökkenés

Az esemény közösségi oldalán feltüntették az útvonalat, a tervek szerint minden nap 7.30-kor indulnak az adott városból és egy nap alatt nagyjából 30 kilométert tesznek meg a résztvevők. A menethez lehet csatlakozni akár rövidebb távokra is, délutánonként pedig beszélgetéseket, fórumokat tartanak majd. A hétfői menetet Totyik Tamás, Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete két alelnöke, és Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára vezeti.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG