Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nem tehettem másképp” – Pintér Sándor a tanárok kirúgásáról


Pintér Sándor belügyminiszter megérkezik az egyeztetésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre 2022. december 16-án
Pintér Sándor belügyminiszter megérkezik az egyeztetésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre 2022. december 16-án

A PDSZ ügyvivője szerint a belügyminiszter saját döntésének nevezte a tiltakozó tanárok elbocsátását, visszavételüktől pedig határozottan elzárkózott a Belügyminisztérium által összehívott oktatásügyi megbeszélésen, amelyen csaknem ötszázan vettek részt, többségében iskolaigazgatók és tanárok.

Pintér Sándor eligazítást tartott és semmi plusz nem ígért, sőt, egyelőre csak tíz százalékos béremelésről beszélt, és amíg nem érkezik meg az uniós pénz, addig az ígért 21 százalékos emelés módjáról sem hajlandó tárgyalni – összegezte a Szabad Európának a belügyminiszter szavait Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője, akit csak nézőnek hívtak az egyeztetésre, felszólalásra nem kapott lehetőséget, ahogy a másik szakszervezet sem.

“Ez nem egy szakmai egyeztetés volt, ezzel nem lehet előre menni, ez egy hangulati visszajelzés a kormányzatnak, vagy gőzkieresztés a pedagógusoknak, esetleg valaki meghatódik attól, hogy Pintér Sándor szóba áll vele, de a belügyminiszter elképzeléseit nem igazán befolyásolják az elhangzottak” – mondta Nagy Erzsébet.

Pintér Sándor a jövő évi béremeléssel kapcsolatban azt mondta, hogy jelenleg csak a tíz százalékról lehet beszélni, a többiről csak akkor, ha már itt lesz a számlán az (uniós - a szerk.) pénz. Addig még a kifizetés módjáról sem árul el semmit, pedig nem mindegy, hogy az alapbért vagy a pótlékokat emelik meg – számolt be az egyeztetésről a PDSZ ügyvivője.

A belügyminiszter arról is beszélt a tanároknak, hogy megváltoztatják a minősítési rendszert és a bértáblát is, kevesebb fizetési kategória lesz, öt, de hogy pontosan milyen, az nem derült ki, valamint a teljesítmény is befolyásolja majd a fizetést.

A BM azt is megvizsgálta, hogy milyen arányban vállalnak másodállást a tanárok, és az jött ki, hogy nagyon sokan, ebből pedig azt vezették le, hogy ezzel elveszik az időt felkészülés elől – volt is erre nagy felháborodás a tanárok soraiból – számolt be a tapasztalatairól Nagy Erzsébet.

Ebben a cikkben a Tanárok a Tanárokért csoportot kérdeztünk a tiltakozásokról és a retorziókról:Mindenkit nem rúghatnak ki, mert rájuk omlik az egész

A résztvevőket a PDSZ ügyvivője szerint úgy válogatták össze, hogy bőven legyen benne a kormány oktatáspolitikájával egyetértő igazgató és tanár, de a többség nem ilyen volt, a kritikák és követelések említésekor nagy taps és ováció volt.

Voltak tanárok és igazgatók a Kölcsey, a Karinthy és az Eötvös gimnáziumokból is, ezekből összesen 13 tanárt bocsátottak el nemrég. Az egyik igazgató megkérdezte, hogy miért kellett kirúgni a kollégáit.

Nem tehettem másképp, benne van az eskümben, hogy a jogszabályokat be kell tartanom és tartatnom” – mondta Pintér Sándor Nagy Erzsébet szerint.

A belügyminiszter hozzátette, hogy akinek nem tetszik, mehet a bíróságra és majd ott eldöntik kinek volt igaza. A szakszervezeti vezető szerint a belügyminiszter nem munkáltatója a kirúgott tanároknak, és Pintér Sándor ezzel a kijelentéssel elismerte, hogy központi utasítás volt a tiltakozó pedagógusok elbocsátása.

Egy másik igazgató felvetette, hogy visszavenné a kirúgottakat, akár megbízási szerződéssel is, óraadó tanárnak, ám ettől Pintér Sándor később határozottan elzárkózott a PDSZ ügyvivője szerint.

A találkozó végén elhangzott, hogy félévente megismételnék ezeket a találkozókat, csak más összetételben.

Az alábbi podcastban Ősi Judit franciatanárral beszélgettünk, akit 13 év után azért bocsátották el öt kollégájával együtt a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból, mert polgári engedetlenségben vett részt, tiltakozásul a pedagógusok helyzete és a közoktatás állapota ellen.

„Ha ezt ma Magyarországon meg lehet csinálni szó nélkül, akkor bármi megtörténhet” – mondja a kirúgott karinthys tanár
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:36 0:00

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG