Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az olimpia törlését kéri japán orvosok egy csoportja a járvány miatt


Maszkos japánok sétálgatnak a virágzó cseresznyefák alatt 2021 márciusában
Maszkos japánok sétálgatnak a virágzó cseresznyefák alatt 2021 márciusában

Egy vezető japán orvoscsoport is csatlakozott azokhoz, akik a tokiói olimpia lemondását sürgetik, mivel Japán a játékok megkezdése előtt kevesebb mint három hónappal a koronavírus-fertőzések újabb fellendülésével küzd.

A The Tokyo Medical Practitioners Association nevű tokiói orvosi szövetség, amely mintegy 6000, az alapellátásban résztvevő orvost tömörít, azt közölte, hogy a japán főváros kórházainak „tele van a kezük, és alig van szabad kapacitásuk”, miközben megugrottak a fertőzésszámok.

A csoport azokhoz az egészségügyi szakértőkhöz és más orvosi csoportokhoz csatlakozott a felhívásával, amelyek aggodalmuknak adtak hangot az olimpia miatt. A játékok törlésére felszólító online petíciót több százezren írták alá.

„Határozottan kérjük a hatóságokat, győzzék meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) arról, hogy az olimpia megrendezése nehézzé vált, és érjék el, hogy a NOB törölje a játékokat” – fogalmaz a szövetség nyílt levelében, melyet május 14-én írt Szuga Josihide miniszterelnöknek, és május 17-én posztolt a weboldalán.

Japán viseli majd a legnagyobb felelősséget

A COVID-19 esetek megugrása aggodalmat váltott ki az orvosi személyzet és a kórházi ágyak hiánya miatt Tokió egyes részein, és arra késztette a kormányt, hogy május 31-ig meghosszabbítsa a hármas fokú veszélyhelyzetet a fővárosban és néhány másik japán prefektúrában.

Ha az olimpia hozzájárul a halálozások számának növekedéséhez,
Japán viseli majd a legnagyobb felelősséget” – fogalmaz a levél, rámutatva arra, hogy az egészségügyi dolgozók számára a nyári hónapokban további nehézséget jelent a hőgutával küzdő betegek kezelése.

Miközben Japánnak sikerült elkerülnie a más országokban tapasztalt esetszám-robbanást, a kormányt éles kritika éri a lassú vakcinaelosztás és a tömeges oltások online foglalási rendszerének hibái miatt.

A 126 milliós népességnek csak 3,5 százalékát oltották be a Reuters számlálója szerint.

Szuga mégis azt mondja, hogy Japán „​biztonságos olimpiát” rendezhet a megfelelő távolságtartási és karanténintézkedések követésével.

A játékokat egyszer már elhalasztották a világjárvány miatt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával

XS
SM
MD
LG