Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oltási kampány reklámarca külföldi példák miatt ment szembe a magyar ajánlással


Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora 2021. február 18-án kapta meg a Szputnyik első adagját
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora 2021. február 18-án kapta meg a Szputnyik első adagját

Merkely Béla Janssent kért a Szputnyikra. Hiába ígérte meg Orbán Viktor kormányfő, hogy keleti vakcinával is szabadon lehet utazni az EU-ban, ez a mai napig nem vált valósággá. Egyre többen kérnek Janssent harmadik oltásként, amihez jár uniós védettségi igazolvány.

Kisebb vihart kavart Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki harmadik oltásként Janssent kapott, miután előtte az orosz Szputnyikkal oltották be. Erről az RTL Klub Reggeli című műsorában számolt be a rektor szerdán.

Ez azért furcsa, mert a harmadik oltás beadásával kapcsolatos eljárásrend azt javasolja, hogy a Szputnyikkal oltottak Pfizert, Modernát, Sinopharmot vagy ismét Szputnyikot kapjanak.

Ezt az eljárásrendet egy olyan szakmai grémium dologozta ki, amelynek tagja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői és virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői.

Merkely Béla harmadik oltásával kapcsolatban a Semmelweis Egyetem csütörtökön kiadott egy közleményt. Ebben azt írják, hogy a szakmai ajánlás idén nyáron jelent meg. „Azóta rendelkezésre állnak olyan újabb klinikai eredmények és nemzetközi ajánlások, melyek alapján dr. Merkely Béla – az oltást végző orvosával egyeztetve – felvehette a Janssent a két korábbi, Szputnyik-oltás után” – írták a közleményben.

A Semmelweis szerint a rendelkezésére álló nemzetközi adatok és ajánlások alapján adható vektoralapú oltóanyagra azonos adenovírust tartalmazó vektoralapú vakcina. Példaként az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságát hozzák fel, amely engedélyezte a Janssen-oltás ismételt beadását. De Nagy-Britanniában is engedélyezték a három egymást követő, vektoralapú AstraZenecával történő oltást, valamint Oroszországban a harmadik Szputnyikkal történő vakcinációt is.

A Koronavírus.gov.hu kormányzati oldalon azonban még mindig az az eljárásrend van érvényben, amely szerint nem ajánlott Szputnyikra Janssent szúrni. Merkely Béla tehát úgy vette fel a harmadik oltását, hogy nemzetközi példákra hivatkozva szembement a magyar egészségügyi szervek ajánlásával. Merkely Béla döntése azért kerülhetett az érdeklődés középpontjába, mert ő az egyik reklámarca a kormányzat oltási kampányának.

Sőt nemcsak a hivatalos ajánlással került szembe a rektor, hanem saját magával is. Júliusban a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában még azt mondta, hogy az mRNS-vakcina után jöhet vektorvakcina (például az egydózisú Janssen), míg az AstraZenecát vagy Szputnyik V-t kapottaknak más típusú oltóanyagra van szükségük. A Kossuth rádió honlapján már nem érhető el a műsor archivált változata, de a 24.hu akkor beszámolt róla.

Nem a rektor volt az egyetlen, aki Janssent kért a Szputnyikra. Így tett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Emellett sok, keleti vakcinával oltott magyar is Janssent próbált intézni magának harmadik oltásként, mert az egydózisú oltás egyenes utat jelent az uniós védettségi igazolványhoz, amellyel szabadabban lehet utazni.

Hiába ígérte meg Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a keleti vakcinákat is el fogja fogadni az EU. „Mindenki biztos lehet benne, hogy a keleti vakcinákkal is lehet majd utazni, nincs olyan ország, aki elzárná magát a turisták elől”mondta májusban a miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjúban.

Ez azonban a mai napig nem történt meg. Így akit Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltottak be, nem kaphat uniós védettségi igazolványt. Sok helyre csak friss negatív PCR-teszttel utazhat. Érthető, hogy harmadik oltásként egyre többen szeretnének Janssent kapni.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG